Hoe Bavaria uitblinkt in groen transport

Hop Bavaria bier

19-05-2015 17:32 | Door: Willemien Groot

De Nederlandse bierbrouwer Bavaria heeft in 2014 opnieuw een ster gekregen voor duurzaam transport, Daarnaast daalde de CO2-uitstoot met 2,5 procent.

Dat blijkt uit het tweede duurzaamheidsverslag van het familiebedrijf. De cijfers omvatten de prestaties van de grootste productielocatie in Lieshout, Noord-Brabant.

Over 2014 transporteerde Bavaria meer grondstoffen voor de bierproductie per binnenvaartschip en spoor. In 2014 kreeg de bierbrouwer als een van de eerste Nederlandse bedrijven een tweede Lean en Green Star voor duurzame logistiek. De onderscheiding van Connekt, het stumuleringsprogramma van de overheid voor duurzame logistiek, wordt toegekend aan bedrijven die hun transport verduurzamen en transparant rapporteren over de bijbehorende CO2-uitstoot.

Emissies

De totale CO2-uitstoot van de fabriek voor het tweede opeenvolgende jaar gedaald. In 2014 was dat 2,5 procent, naar 50.453 ton in 2014. De bierproductie is voor de helft verantwoordelijk voor de totale emissies. De CO2-uitstoot voor de productie van alle bieren die het concern op de markt brengt, daalde van 27.587 ton CO2 in 2012 naar 25.483 ton in 2014. De CO2-voetafdruk daalde voor het eerst sinds 2012, van 4,8 kilo met hectoliter bier naar 4,7 kilo per hectoliter.

De daling is behaald bij een hoger omzetvolume en een hogere omzet. Het nettoresultaat steeg met € 9,2 mln naar € 24,7 mln, vooral door de introductie van twee nieuwe alcoholvrije drankjes.

Speciaalbieren

Volgens het concern vergt de groeiende vraag naar speciaalbieren en alcoholvrije dranken meer verschillende en kleinere volumes. Dat betekent dat na iedere batch de productielijn wordt gespoeld met warm water. Dat leidde tot een stijging van het water- en energieverbruik. Per hecoliter bier bleef het energieverbruik gelijk aan dat van 2013. Ondanks succesvolle energiebesparende maatregelen werd die daling echter grotendeels teniet gedaan door de productie van speciaalbieren en alcoholvrije dranken. Het absolute energieverbruik nam wel iets af, vooral door een lager gasverbruik. Dat is volgens Bavaria mede gelukt dankzij de efficiënte inzet van de WKK-installatie bij de locatie in Lieshout.

Waterverbruik

Het concern test een aantal nieuwe processen om het waterverbruik terug te dringen, onder meer door een nieuwe manier van spoelen in de bottelarij waarvoor lucht in plaats van water wordt gebruikt. Voor blikjes heeft dit principe zijn effectiviteit al bewezen. Dat levert een besparing van 7 tot 8 procent op. Voor de nieuwste productielijnen wordt het spoelwater hergebruikt.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Bavaria | Foto: Duncan, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken