Waarom Silicon Valley investeert in voedselstart-ups

Viskwekerij, US Department of Agriculture

22-05-2015 11:08 | Door: Willemien Groot

Voeding is de nieuwe cleantech. In Silicon Valley groeit de belangstelling voor start-ups en bedrijven uit de voedingsindustrie.

Dat bleek tijdens de bijeenkomst New models for funding sustainable food systems over impactinvesteringen in de voedingsindustrie. William Rosenzweig, directeur van de Food Business School op de website UndercurrentNews: “Als cleantech-investeerder kun je ook in voeding investeren.” 

Impactinvesteerders kijken voor hun investeringen niet alleen naar het rendement, maar ook naar de milieu-impact en duurzaamheid van een onderneming. Volgens Rosenzweig is voeding een aantrekkelijke industrie om in te investeren. Vooral jongeren hechten meer belang aan natuurlijke, duurzaam geproduceerde producten. Gezondheids- en duurzaamheidsaspecten worden heel persoonlijk door voeding.

Accelerator

Een van de manieren om start-ups in contact te brengen met mogelijke investeerders is het project Fish 2.0, dat onder meer wordt gesteund door Rabobank. Fish 2.0 is een competitie in Silicon Valley voor start-ups die zich bezighouden met duurzame visserij. In een aansluitend acceleratorprogramma krijgen de winnaars onder meer begeleiding bij de verdere ontwikkeling van hun product en advies van impactinvesteerders. 

Een van de winnaars uit het verleden is Blue Sea Labs. Het distributiebedrijf uit San Francisco brengt rederijen en klanten online bij elkaar. Het resultaat is een veel kortere leveringsketen en precisievisserij. De reders weten van te voren precies hoeveel vis zij aan land moeten brengen.

Investeringen

In 2014 is door impactinvesteerders en durfkapitalisten samen meer dan $ 2,3 mrd dollar geïnvesteerd in voedsel- en landbouwtechnologie. Volgens het AgTech Funder Report 2014 is voeding een interessante markt, omdat bedrijven een tastbaar en aantrekkelijk product op de markt brengen. Investeerders steunden vooral innovatieve bezorgdiensten, aquacultuur en data-analyse.

In de eerste week van juni vindt een conferentie plaats in Silicon Valley die draait om innovaties in de voedselproductie. Bite Food Festival omvat een heel scala aan innovaties, van voedselverspilling tot kweekvlees. Centraal staan technologische oplossingen die een bijdrage kunnen leveren aan wereldwijde voedseltekorten. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: UndercurrentNews, GreenBiz, AgTech | Foto: US Department of Agriculture, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken