Coca-Cola de markt op met 100 procent plantbottle

Plantbottle CocaCola

08-06-2015 07:07 | Door: Willemien Groot

Frisdrankproducent Coca-Cola heeft zijn eigen PET-fles onthuld die volledig is gemaakt van plantaardig materiaal. De PlantBottle is gepresenteerd op de wereldtentoonstelling in Milaan.

De PET-fles van biobased materiaal is volgens Coca-Cola een duurzaam alternatief voor PET-flessen uit olieproducten en andere niet-hernieuwbare materialen. De verpakking lijkt op een gewone PET-fles, maar heeft een kleinere milieuvoetafdruk. Vooral de CO2-uitstoot bij de productie is lager. 

Het bioplastic is gemaakt met gepatenteerde technologie uit reststromen van suikerriet. Daardoor legt de productie geen extra druk op landbouwgronden. De PET-fles is geschikt voor water, frisdrank,vruchtensap en ijstea.

Wedstrijd

Frisdrankproducenten Coca-Cola en PepsiCo zijn al jaren verwikkeld in een strijd om de lancering van de eerste 100 procent plantaardige fles. Al in 2009 lanceerde Coca-Cola een PET-fles uit 30 procent plantaardig materiaal. Het concern heeft die verpakking sindsdien in negen landen uitgerold, waaronder Nederland, en 2,5 miljard flessen geproduceerd. 

Twee jaar later kondigde PepsiCo aan een manier te hebben gevonden om een PET-fles van 100 procent plantaardig materiaal te maken. Het concern onthulde effectieve mix van onder meer gras en maisafval. In een volgens stadium wilde PepsiCo de reststromen gebruiken uit de divisies voor ontbijtgranen en vruchtensappen. In 2012 zou een pilot beginnen.

Innovatie

De groene frisdrankfles van Coca-Cola is een andere dan die van het Nederlandse cleantech-bedrijf Avantium. De spin-off van oliemaatschappij Shell maakte in 2010 al een prototype van een groene PET-fles. Volgens een woordvoerder van het concern werkt Coca-Cola met verschillende fabrikanten samen om zo snel mogelijk met een 100 procent plantaardige fles op de markt te komen.

De frisdrankfabrikant werkt sinds vorig jaar samen met Avantium. Het innovatieve PEF-materiaal is sterk genoeg als frisdrankverpakking en heeft geen invloed op de smaak. Avantium heeft bij onder meer Coca-Cola en zuivelfabrikant Danone € 36 mln opgehaald voor de bouw van een nieuwe fabriek die het bioplastic gaat produceren. Later dit jaar presenteert Avantium op de wereldtentoonstelling in Milaan de eigen variant van de plantaardige PEF-fles.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Foto: Dominic Alves, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken