Voorzichtige stap McDonald's naar gecertificeerd rundvlees

Veeteelt, koeien in de wei

11-06-2015 12:16 | Door: Willemien Groot

Fastfoodketen McDonald’s is in Canada een pilot begonnen voor duurzaam rundvlees. Zo’n 100 veeboeren in de provincie Alberta hebben gezegd interesse te hebben.

De fastfoodketen zegt dat duurzaam rundvlees een van zijn prioriteiten is. Het concern wil zich actiever opstellen in de samenwerking met de rundvleesindustrie om duurzame veehouderij te bevorderen.

De pilot heeft tot doel een onafhankelijke kwaliteitscontrole op te zetten volgens de maatstaven van de Global Roundtable for Sustainable Beef (GRSB). Die organisatie is vorig jaar opgericht en kent landelijke afdelingen in onder meer Mexico, Brazilië, de Verenigde Staten en Canada. Vooralsnog bestaat de Roundtable uit slechts 43 leden, waaronder multinationals als Cargill, WalMart en McDonald's, en ngo's als het World Wildlife Fund en Nature Conservancy.

Over de precieze bedoelingen van de Global Roundtable for Sustainable Beef zijn de meningen verdeeld. De organisatie doet bijvoorbeeld geen uitspraken over het preventief gebruik van antibiotica. Tegenstanders noemen de Roundtable vooral een vergroeningsvehikel. Anderen prijzen het feit dat de sector een voorzichtig begin maakt met hervormingen. Volgens de GRBS is de groep opgericht om meer duidelijkheid te krijgen over mogelijke verbeteringen in de veehouderij.

Duurzamer vlees

McDonald’s heeft toegezegd vanaf 2016 een deel van het hamburgervlees duurzaam in te kopen. De proef in Canada moet duidelijk maken wat die toezegging voor het bedrijf inhoudt, en wat de obstakels zijn bij certificering.

Verduurzaming in de eigen restaurants heeft grote gevolgen voor de toeleveringsketen. Eerder dit jaar kondigde McDonald's aan geen vlees in te kopen van kippen die zijn behandeld met antibiotica bedoeld voor mensen. Het Amerikaanse Tyson Foods, de grootste kippenvleesverwerker ter wereld, liet daarop weten dit in de toeleveringsketen te gaan verbieden.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Calgary Herald, GRSB, GreenBiz | Foto: Henry Hemming, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken