Hoe lasers fruitstickers overbodig maken

citrusfruit

15-06-2015 09:55 | Door: Erik Verheggen

Het Spaanse LaserFood markeert fruit met laserstralen in plaats van etiketjes. Volgens het bedrijf is een drastische reductie van etiketteringsmateriaal voor fruit mogelijk.

Dat schrijft AGF.nl. LaserFood gebruikt een laser met een laag vermogen om een stempel op het oppervlak van het fruit te zetten. Het bovenste laagje van het pigment wordt weggelaserd, waarna het bedrijf met een contrastvloeistof de gewenste afbeelding zichtbaar maakt.

LaserFood zegt tegen AGF.nl dat de meeste fruitsoorten geschikt zijn voor de technologie. Het bedrijf heeft de techniek voor het etiketteren zonder materiaalgebruik ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Valencia. De EU heeft het procedé goedgekeurd voor gebruik op meloenen, citrusvruchten en granaatappels. LaserFood hoopt dat goedkeuring ook volgt voor andere fruitsoorten.

Laserfood is niet de eerste die lasers gebruikt in de fruitsector. Het Nederlandse bedrijf PerfoTec heeft een nnovatief vershoudsysteem dat bederf vermindert en transportkosten omlaag brengt. PerfoTec lasert geen teksten of afbeeldingen op het fruit, maar maakt kleine gaatjes in de verpakkingen. De techniek houdt daarbij rekening met het unieke ademtempo van iedere soort. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: AGF.nl | Foto: Ruth Hartnup, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken