Koffiebrander Peeze kanshebber duurzaamste verpakking

Koffiebrander Peeze kanshebber duurzaamste verpakking

30-10-2012 16:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Er zijn nog tien genomineerden voor de verpakkingsprijs Aangepakt 2012. Koffiebranderij Peeze maakt kans op de prijs voor de duurzaamste verpakking van Nederland.

De verpakkingsprijs is een initiatief van stichting Nedvang, Nederland van Afval Naar Grondstof. De organisatie een concreet beeld schetsen van de maatregelen die Nederlandse producenten nemen om de hoeveelheid aan verpakkingen in Nederland terug te dringen.

De organisator ziet de tien genomineerden als één geheel: ze vertellen samen een verhaal over duurzaam verpakte producten en het kiezen van één winnaar doet de andere genomineerden tekort. Onder de genomineerden bevinden zich onder meer recyclebare kartonnen verpakkingen van kinderwagenfabrikant Joolz en efficiente doseerflessen om verspilling te voorkomen van Ecostyle, producent van land- en tuinbouwproducten.

Aluminiumvrije verpakking

Kanshebber koffiebranderij Peeze weet van aanpakken. “Bij de verbouwing in de jaren 90 gingen we helemaal voor duurzaam. Wij waren toen bijvoorbeeld één van de eersten met een Max Havelaar keurmerk,” zegt marketingassistent Rik van Paassen. “Onze verpakkingen wilden we ook verduurzamen. Ten eerste zijn onze verpakkingen aluminiumvrij. Dat maakt ze veel minder belastend voor de natuur en recyclebaar. Daarbij werden ze 9,1 procent dunner, waardoor we jaarlijks 1200 kilogram aan folie besparen.”

Verduurzaming hele keten

Kwaliteit en duurzaam beleid zijn de twee pijlers van Peeze. “Het hele bedrijf ademt duurzaamheid,” zegt Paassen. “We zijn al sinds jaar en dag maatschappelijk verantwoord door de hele keten heen. Onze verpakking is genomineerd omdat het niet een commercieel doel heeft, maar de verduurzaming is van nóg een stukje in de keten.”

Wie zijn verpakking in 2012 het beste heeft aangepakt zullen deskundigen van TU Twente, Universiteit van Wageningen en TU Delft bepalen. De winnaar zal bekend worden gemaakt bij de nieuwjaarsreceptie van Nedvang in 2013.

Foto: davidd

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken