06-07-2015 19:13 | Door: Chris Thijssen

Amerikaanse sportwedstrijden en fast food; een onlosmakelijke combinatie. Of toch niet? Diverse grote Amerikaanse sportclubs promoten in hun stadions meer duurzame en gezonde voedselmogelijkheden voor hun fans

Het rapport ‘Champions of Game Day Food’ van de Green Sports Alliance (GSA) en de Natural Resources Defense Council (NRDC) belicht twintig grote clubs in de Verenigde Staten die in hun stadions duurzamere en gezondere voedselopties bieden. Volgens de GSA en NRDC dragen deze clubs bij aan de ontwikkeling van een slimmer en milieuvriendelijker voedselsysteem.

Inspireren

De onderzoekers benadrukken dat de activiteiten van de clubs op het gebied van duurzaamheid veel verder kunnen reiken dan de stadions zelf. “40 procent van het voedsel in de Verenigde Staten wordtverspild. Door het opzetten van slim voedselbeleid kunnen deze iconische teams hun miljoenen fans en de belangrijke voedselleveranciers van de stadions beïnvloeden en inspireren”, zegt Gabriel Krenza, strategisch voedseladviseur bij NRDC en coauteur van het rapport.

Beleid

Het rapport benadrukt een aantal duurzame activiteiten op het gebied van voedselbeleid in de stadions. Denk aan het inrichten van menu’s met seizoensgebonden en lokale producten; het inkopen van gecertificeerde, duurzame voedingsmiddelen en dranken; het gebruiken van energie- en waterefficiënte keukenapparatuur; het doneren van onverkocht voedsel en het verwerken van afval door compostering. 

Resultaten

De resultaten hiervan omvatten onder andere meer lokale, organische, antibiotica-vrije, vegetarische en veganistische menuopties; meer recyclebaar en composteerbaar bestek en verpakkingen; en minder afval door onverkocht voedsel te schenken aan mensen die het nodig hebben en door het produceren van bruikbare compost. 

New York Yankees

Enkele highlights uit het rapport zijn de honkbalgrootmacht New York Yankees. dat met 278 compostbakken wil voldoen aan zijn zero waste-doelen, en de American Footballploeg Dallas Cowboys, die USDA-gecertificeerde, organische producten biedt. Het voedsel is afkomstig zijn van een nabijgelegen boerderij, gerund door studenten van het Paul Quinn College.  

Eerder dit jaar meldde ook de organisatie van de Super Bowl dat ze ernaar streeft het duurzaamste sportevenement ooit te worden. De afgelopen februari-editie vond plaats in de University of Phoenix Stadium, waarbij de focus lag op recycling.

Bron: Natural Resources Defense Council | Foto: Andrew Wippler, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)