Zuivelcoöperatie bouwt eerste biovergister van Groot-Brittannië

Veeteelt, koeien

07-07-2015 16:33 | Door: Willemien Groot

De Britse kaasproducent First Milk bouwt bij een zuivelfabriek in het Lake District een vergistingsinstallatie voor melkresten. Het bedrijf mengt het geproduceerde biogas deels bij in het aardgasnet.

De installatie wordt gebouwd door Clearfleau, gespecialiseerd in biovergisters voor voedingsmiddelenbedrijven en drankenproducenten. Clearfleau neemt ook de exploitatie voor zijn rekening. Het project is een eigen initiatief van First Milk, een coöperatie die voor 100 procent in handen is van melkveehouders.

Voor de zuivelfabriek, bij de stad Aspatria in de regio Cumbria, levert de installatie een besparing op bij de afvalverwerking en extra inkomsten uit de levering van biogas. Naar verwachting levert de vergister zo’n 1000 kubieke meter biogas per dag.

Besparingen

De biobrandstof gebruikt het concern deels zelf voor het genereren van duurzame stoom, die gebruikt wordt in de kaasproductie. Het overschot wordt bijgemengd als groengas in het aardgasnet. De fabriek bespaart tot 25 procent op de energiekosten en levert een emissiereductie op van 7.000 ton CO2 per jaar. Het afvalwater is na verwerking zo schoon dat het in de nabijgelegen rivier kan worden geloosd. 

De fabriek in Aspatria is een van de grootste van Groot-Brittannië. De afvalstromen bestaan voornamelijk uit spoelwater en wei. First Milk claimt het eerste zuivelbedrijf van het land te zijn met een eigen vergister, die bovendien groengas levert aan het net. De biovergister komt eind 2016 online.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: First Milk, Clearfleau | Foto: Sterling College, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken