Start-up helpt bedrijven voedselverspilling te verminderen

Afval

08-07-2015 07:00 | Door: Chris Thijssen

De Amerikaanse start-up Spoiler Alert biedt een business-to-business-marktplaats, die retailers, producenten en leveranciers verbindt met andere organisaties. Via een app kan overtollig voedsel worden gedoneerd of verkocht.

Spoiler Alert is opgericht door MIT-afgestudeerden Emily Malina en Ricky Ashenfelter. Met hun app hopen zij voedselverspilling te verminderen. Voedsel dat nog houdbaar is, kan door bedrijven worden gedoneerd aan bijvoorbeeld non-profitorganisaties. Ook kunnen aangesloten bedrijven producten die niet meer eetbaar zijn, doneren of verkopen aan partijen die deze omzetten in meststof of veevoer.

Nieuwe inkomstenstromen

“We bieden bedrijven de kans om geld te besparen op verschillende manieren. Als bedrijven de hoeveelheid voedsel die zij weggooien kunnen terugdringen, leidt dat tot minder vuilophaaldiensten en minder afvalkosten”, zegt Malina tegen de website TechCrunch. “Daarnaast bieden we een secundaire markt voor de verkoop van afgeprijsd voedsel, wat nieuwe inkomstenstromen mogelijk maakt.”

App

De app werkt als volgt: zodra een nieuwe inventaris wordt aangeboden, krijgen bedrijven daar een melding van. Vervolgens worden alle transacties opgenomen in de app, wat de administratie op het gebied van belastingaftrek voor doneren gemakkelijk maakt.

Spoiler Alert is gevestigd in Cambridge, Massachusetts, en de dienst wordt momenteel gebruikt in de New England-regio. Aan het pilotprogramma, dat van januari tot maart dit jaar plaatsvond, namen acht organisaties deel. Volgens Malina en Ashenfelter werd er tijdens die pilot bijna 5 duizend kilo voedsel gedoneerd of verkocht via de app. Sommige aanbiedingen werden bovendien in minder dan drie minuten geclaimd.

De oprichters van de start-up zijn nu bezig met het werven van meer bedrijven, investeerders en naamsbekendheid in de Verenigde Staten. Daarna lonkt het buitenland. Uiteindelijk willen de oprichters een voedselanalyseplatform bouwen om bedrijven te helpen hun inventaris te plannen, zodat verspilling kan worden voorkomen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Spoiler Alert, TechCrunch | Foto: U.S. Department of Agriculture

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken