Nederlandse start-up gelooft in duurzame visolie

Arctic Blue,gecertificeerde omega3, Ludo van de Wiel

09-07-2015 07:17 | Door: Willemien Groot

De Nederlandse start-up Arctic Blue wil de markt voor voedingssupplementen veroveren met MSC-gecertificeerde omega3-capsules.

In de visolie-industrie is beperkt aandacht voor certificering, zegt oprichter Ludo van de Wiel van Arctic Blue. Dat geldt zowel voor de levensmiddelenindustrie als de producenten van Omega3-supplementen. “Tot vijf jaar geleden werkte ik als verkoper van visolie als bulkproduct. Toen realiseerde ik me dat in die sector nog een flinke verduurzaming mogelijk is. Ik wilde daarin het voortouw nemen.”

Voedingsmiddelenleveranciers hebben de visolie wel op de radar, zegt hij. “Maar het product heeft een lagere urgentie dan bijvoorbeeld palmolie.” Daarnaast zijn de volumes veel kleiner. 

Duurzame keten

De olie van Arctic Blue is afkomstig van reststromen van kabeljauw, die wordt gevangen door een Noorse MSC-gecertificeerde visser. Van de Wiel deed marktonderzoek en stopte zijn spaargeld in Arctic Blue. Voor de eerste lading capsules kocht hij enkele duizenden liters visolie. De verpakking is gemaakt van gerecyclede grondstoffen. Het laatste deel van de keten, het transport naar Nederland, compenseert Arctic Blue met de aanplant van bos. Van de Wiel zegt de hele keten persoonlijk te kennen.

De totale Nederlandse markt voor visolieproducten heeft een waarde van ongeveer € 45 mln. Er zijn andere MSC-gecertificeerde omega3-capsules op markt. De olie uit die producten is afkomstig van krill, kleine garnaaltjes uit het Antarctisch gebied. De capsules zijn over het algemeen duur, meer dan € 80 euro per potje. 

Omslag

Voor het overgrote deel is visolie afkomstig van asjovis en sardienes. Rederijen vangen de vis voor de kusten van Chili en Peru. Chinese fabrieken verwerken de grondstof tot voedingssupplementen. “Visolie is heel goedkoop, maar de vangst is op den duur niet houdbaar”, zegt Van de Wiel. “Door gecertificeerde olie te kopen en door de kleinschalige aanpak van Arctic Blue betaal ik op dit moment het driedubbele. Maar ik hoop dat een omslag naar duurzame visolie daar verandering in brengt."

De capsules zijn op dit moment alleen te koop via webshops, zoals die van Bol.com. Als de eerste verkoop succesvol is, wil Van de Wiel de onderneming uitbreiden. “Dan ga ik op zoek naar een investeerder, of probeer via crowdfunding geld op te halen.” Op termijn wil Van de Wiel zijn product aanbieden via gespecialiseerde winkels als Ekoplaza. “En uiteindelijk moeten ze naast het eigen aanbod van Kruitvat en de Hema in het schap liggen.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Foto: Arctic Blue

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken