Schotse whisky met 90 procent lagere CO2-voetafdruk

Aberfeldy biomassa

16-07-2015 10:02 | Door: Willemien Groot

De Schotse whiskyproducent John Dewar heeft met de installatie van een biomassa-installatie in de fabriek bij Aberfeldy, de CO2-voetafdruk met 90 procent verlaagd. Dewar brengt onder meer William Lawson's op de markt.

De Dewar-destilleerderij in de Schotse stad Aberfeldy stookt sinds eind 2014 de verschillende whisky's op een biomassa-installatie die draait op houtpellets. De faciliteit produceert ruim twee miljoen liter single malt Aberfeldy Scotch per jaar.

Traditioneel gebruiken stokerijen fossiele brandstoffen, zegt Iain Lochhead van het drankenconcern John Dewar & Sons, een dochteronderneming van Bacardi, in een persbericht. “We hadden veel ideeën om het brandstofverbruik terug te dringen, en we hebben een aantal opties onderzocht. We hebben uiteindelijk gekozen voor een biomassa-installatie." Volgens Lochhead gaat de CO2-uitstoot bij de huidige productie met zo’n 6.000 ton per jaar omlaag.

Aardverschuiving

De Scotch Whisky Association (SWA) noemt de stap van het concern een aardverschuiving in de industrie. “De vervanging van installaties op fossiele brandstoffen door biomassa als pellets draagt bij aan een kostenverlaging voor energie en lagere emissies”, zegt David Williamson van de SWA.

John Dewar heeft nog vier andere whisky-destilleerderijen in Schotland. Het concern produceert verschillende blended scotch-merken, waaronder William Lawson’s, en single malts.  

Duurzaamheidsprogramma

Moedermaatschappij Bacardi heeft in het wereldwijde duurzaamheidsprogramma Good Spirited voor 2017 en 2022 een aantal doelstellingen vastgelegd. In 2017 moet het waterverbruik zijn gedaald met 55 procent en de CO2-uitstoot met 50 procent. Tegen die tijd moet 40 procent van het suikerriet voor de productie van rum afkomstig zijn uit duurzame, traceerbare bronnen.

In 2022 moet alle suikerriet van duurzame herkomst zijn. In dat jaar wil Bacardi voor alle faciliteiten het storten van afval uit het productieproces hebben uitgebannen.

Eerder dit jaar opende een andere dochteronderneming van Bacardi, ginproducent Bombay Sapphire, in een oude papierfabriek de meest duurzame destilleerderij ter wereld. de vestiging in Laverstoke, in Hamphire, draait volledig op hernieuwbare energie.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Bacardi | Foto: Garrit, via Wikimedia Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken