Hoe snijresten van vis een hoogwaardig product opleveren

Gebakken vis

16-07-2015 10:29 | Door: Willemien Groot

Een Europees onderzoeksproject heeft een fermentatieproces opgeleverd dat hoogwaardige kwaliteit visafval omzet in nieuwe, hoogwaardige verkoopproducten.

In het Europese FishFermPlus-project, dat wordt ondersteund door de Europese Unie, is gezocht naar duurzame oplossingen voor de verwerking van snijafval van vis. Het natuurlijke fermentatieproces is ontwikkeld door het Europese onderzoekscentrum ttz Bremerhaven. De visresten worden gemengd met een natuurlijke cultuur van bacteriën, vergelijkbaar met die voor de productie van yoghurt.

Natuurlijke, ongecontroleerde vergisting van rauwe visproducten wordt in Azië al langer toegepast, bijvoorbeeld voor vissauzen. Door het proces gecontroleerd te laten verlopen, zoals in het Europese onderzoek, is de smaak van het product beter te regelen. Het team produceerde onder meer een zalmmousse, die de goedkeuring van een testpanel kreeg. De mousse kan dienen als vulling voor pasta en pizza's of als basis voor spreads.

Hoogwaardig product

Het snijafval bestaat uit stukken vis die door afwijkende afmetingen commercieel niet aantrekkelijk zijn voor de verkoop. Door een gebrek aan een renderende verwaarding, raken vooral kleinere en middelgrote bedrijven geld kwijt. De reststroom wordt verwerkt tot laagwaardiger producten. Vette visresten gaan naar producenten van Omega3-capsules. Andere vissoorten zijn weliswaar geschikt als snacks, maar de concurrentie uit Azië is groot, bleek uit een eerdere studie

Volgens de Europese onderzoekers is het vergistingsproces veilig en bovendien duurzaam, omdat alle eetbare delen van de rauwe vis bruikbaar zijn. De gefermenteerde producten zijn zonder koeling lang houdbaar. Ook bij kamertemperatuur. Dat maakt ze aantrekkelijk voor markten waar niet altijd koeling beschikbaar is, zeggen de onderzoekers.

Eiwitten

Volgens onderzoeksleider Annika Gering van het FishFermPLus-project draagt de technologie bij aan een duurzaam beheer van de visbestanden. Daarnaast zijn de producten een toegankelijke bron van eiwit. De technologie komt volgend jaar al op de markt.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ttz Bremerhaven | Foto: Ralph Daily, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken