Zijn blauwe LEDs het nieuwe conserveringsmiddel?

blauwe leds

17-07-2015 10:13 | Door: Willemien Groot

Blauwe LED-verlichting heeft in een koele en zure omgeving een sterke antibacteriële werking. Toepassing van blauw licht kan het gebruik van conserveringsmiddelen mogelijk vervangen.

Wetenschappers van de National University of Singapore onderwierpen in hun onderzoek een aantal veel voorkomende, schadelijke bacteriën aan blauw licht. Listeria, E-coli en salmonella bleken niet bestand tegen een combinatie van LED-licht, temperaturen tussen de 4 en 15 graden Celsius en een pH-waarde van ongeveer 4,5. 

Uit eerdere studies was al bekend dat blauwe LED-lampen een sterke antibacteriële werking hebben. De cellen van bacteriën absorberen licht in het blauwe spectrum, en sterven daardoor af. Dit effect wordt versterkt onder koele omstandigheden. De zuurgraad is een aanvullende factor die nog niet eerder was onderzocht. 

Onbewerkt vlees

De combinatie leent zich volgens het team uit Singapore uitstekend voor het bewaren van voedingsmiddelen als vers gesneden fruit, rauwe vis en vlees zonder aanvullende chemische conserveringsmiddelen. De markt voor producten die een minimale bewerking hebben ondergaan, maakt een flinke groei door.

In dit onderzoek is alleen gekeken naar de effecten van blauw LED-licht op de bacteriën. De volgende stap bestaat uit praktijktesten die moeten uitwijzen of de bacteriën aanwezig in voedsel doodgaan, zonder dat de kwaliteit van de producten achteruitgaat.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: National University of Singapore | Foto: Bill Bradford, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken