Mars Nederland haalt warmte uit eigen koeling

Mars M&M's

17-07-2015 10:29 | Door: Willemien Groot

Chocoladefabrikant Mars heeft de Nederlandse vestiging in Veghel voorzien van een warmtepomp. Dat levert een energiebesparing op van meer dan 6 procent.

De warmtepomp voorziet de fabriek van warmte uit restwarmte van de koelmachines. De energiebesparing die Mars daarmee bereikt, is gelijk aan het jaarlijkse gasverbruik van 625 huishoudens.

De bouw van de warmtepomp is onderdeel van de duurzaamheidsdoelstellingen om in 2040 volledig energieneutraal te opereren. De producent van onder meer Mars, Twix, Bounty en M&M's streeft er naar dat tegen die tijd alle afvalstoffen uit het productieproces worden gerecycled. Mars investeert onder meer in biologisch afbreekbare verpakkingen.

Baanbrekend

Eind vorig jaar opende Mars in Veghel een innovatieve waterzuiveringsinstallatie. De installatie verwerkt organisch afval uit de chocoladeproductie tot groengas. Het bijna volledig herbruikbare water is volgens het concern van betere kwaliteit dan het drinkwater in de regio. Het biogas levert ongeveer 10 procent van de energiebehoefte van het complex.

Volgens Mars is de installatie de eerste in zijn soort op het Europese vasteland. De productiefaciliteit is de grootste fabriek ter wereld van de chocoladefabrikant. Nu blijkt dat het concept werkt, krijgen alle 31 fabrieken eenzelfde waterzuiveringsinstallatie.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Mars, Brabants Dagblad | Foto: Pete, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken