Gelderse proeftuin voor duurzame conservering

Verse sappen

22-07-2015 18:17 | Door: Willemien Groot

De provincie Gelderland krijgt een Proeftuin voor duurzame, milde conserveringstechnologie. Holland Food Ventures uit Wageningen verbindt een aantal bedrijven en instellingen die de innovaties marktrijp moeten maken.

Als alternatief voor bestaande conserveringsmiddelen is een aantal technieken beschikbaar. Sommige zijn al ver doorontwikkeld, andere verkeren nog in de pilotfase. De verschillende toepassingen vinden plaats bij kamertemperatuur.

Ze vervangen op termijn bestaande, energie-intensieve methoden als pasteurisatie en sterilisatie. Ook kan het chemicaliëngebruik omlaag. 

Milde conserveringstechnieken bieden in een aantal opzichten oplossingen voor bestaande problemen. Maar volgens Holland Food Ventures zijn bedrijven nog huiverig voor de introductie door de hoge investeringskosten.

Experimentele technologie

In de Gelderse Proeftuin testen bedrijven en kennisinstellingen onder meer High Pressure Processing (HPP) waarbij bacteriën onder hoge druk worden gedood, en Pulse Electric Field. De PEF-techniek is ontwikkeld als conserveringstechniek voor vloeibare levensmiddelen als verse fruitsappen en zuivel.

De vloeistoffen worden onder stroom gezet om bacteriën te doden. HPP en PEF bevinden zich in het laatste stadium van introductie op de markt.

Ook experimentele technologieën als koud plasma en volumetrische verhitting krijgen ruimte in de Proeftuin. Die technieken zitten in de pilotfase. Koud plasma wordt onder meer gebruikt voor de buitenkant van voedingsmiddelen en verpakkingen. Extreem koude gassen maken het oppervlak bacterievrij.

De huidige technologie is niet milieuvriendelijk of veel te kostbaar. Oppervlakken kunnen niet tegen hitte, gebruik van chemicaliën is uitgesloten en spoelen met water is duur.

Volumetrische verhitting is een techniek die nog het meest lijkt op een grote magnetron. Radiofrequenties kunnen levensmiddelen in hoge volumes ontdooien, pasteuriseren en steriliseren. Dit gebeurt razendsnel en heel gelijkmatig. Voor de voedingsmiddelenindustrie is het een interessante methode.

Innovatiesubsidie

Voor alle milde conserveringstechnologieën in de testfase geldt dat de methode betrouwbaar moet zijn. Daarnaast moet er uitzicht zijn op een rendabele investering als de techniek op de markt komt.   

Holland Food Ventures heeft van de provincie Gelderland een subsidie van 200.000 gekregen om de Proeftuin op te zetten. Het proeftuinconcept is een initiatief voor experimentele ontwikkeling en innovatieprojecten voor onder meer Agro & Food, Health, en sectoroverstijgende initiatieven voor ICT en water.

Voorwaarde voor toekenning van de subsidie is de deelname van ten miste twee MKB-bedrijven. Bij de Proeftuin zijn onder meer Sleegers Quality MeatsCool Wave Processing en de Wageningen Universiteit betrokken.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Provincie Gelderland, Wageningen UR | Foto: Catherine Sharman, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken