Voedzaam Zweeds fruitpoeder gaat verspilling en honger tegen

Poeder

29-07-2015 10:25 | Door: Chris Thijssen

De Zweedse start-up FoPo maakt voedzaam poeder uit bijna bedorven fruit. Tijdens het droogproces blijft tot 80 procent van de voedingswaarde behouden. FoPo haalde deze maand via Kickstarter € 23.000 binnen.

Door bijna bedorven fruit te drogen tot voedzaam fruitpoeder, biedt FoPo een oplossing voor twee problemen. Aan de ene kant draagt de start-up bij aan een vermindering van voedselverspilling. Aan de andere kant biedt ze een oplossing voor het wereldwijde hongervraagstuk.

Het drogen van fruit verlengt de houdbaarheid van fruit van twee weken naar twee jaar. Daarnaast kan het fruitpoeder door de vorm gemakkelijk en efficiënt over de hele wereld worden verstuurd, zegt medeoprichter Kent Ngo op Kickstarter. Bovendien is er geen koeling nodig om het poeder te bewaren.

Afgewezen fruit

De start-up maakt het poeder van fruit dat nog net eetbaar is. Hiervoor krijgen Ngo en zijn collega’s afgewezen producten van lokale boeren en markten. Ze verzamelen vooral overrijp, misvormd en verkleurd fruit. Wat beschimmeld of oneetbaar is, gooit het bedrijf weg.

Met behulp van verschillende droogtechnieken en een verpulveraar zet FoPo het fruit om in poeder. Hierbij blijft een groot deel van de voedingswaarde behouden. Het fruitpoeder kan in combinatie met bijvoorbeeld water of yoghurt worden ingenomen.

Pilot

FoPo test het poeder deze zomer in de Filipijnen. Daar worden volgens de oprichters grote hoeveelheden voedsel verspild door slechte opslag- en transportmogelijkheden. Tegelijkertijd heeft het land grote behoefte aan goedkoop voedsel, zegt Ngo op Kickstarter.

“We zijn nagegaan waar ter wereld een goedkoop fruitpoeder het meest nodig is. De Filipijnen zijn gevoelig voor natuurrampen, zoals orkanen en aardbevingen”, zegt hij. “Ons poeder is een goedkope en voedzame manier voor humanitaire hulp bij dit soort rampen.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: FoPo, via Kickstarter | Foto: Volitare88, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken