31-07-2015 07:27 | Door: Chris Thijssen

Het Amsterdamse Dutch Harvest maakt thee van de bladeren van vezelhennep. Deze bladeren zijn afkomstig uit Oude Pekela, waar het bedrijf Dun Agro de hennep teelt.

Dutch Harvest haalde deze week via One Planet Crowd het doelbedrag van € 9.000 binnen, waarmee de productie van de hennepthee kan starten. Oprichter Esther Molenwijk werkt hiervoor samen met Dun Agro in Oude Pekela.

Duurzame hennepteelt

De hennep wordt geteeld zonder bestrijdingsmiddelen, en heeft niet veel water nodig. ‘Af en toe een regenbuitje’ is volgens Molenwijk voldoende. Volgens de oprichter verbeteren de planten dankzij hun diepe wortels bovendien de bodemstructuur, en nemen ze veel CO2 op.

Dun Agro verwerkt hennepstro voor verschillende toepassingen, onder andere in de bouwindustrie. Met een zelfontwikkelde machine kan het bedrijf nu het hennepblad apart van de plant oogsten.

Drie melanges

Nu het gewenste bedrag is opgehaald, worden in augustus de eerste hennepbladeren geoogst. De bladeren worden vervolgens gedroogd en op maat gesneden. In oktober verwacht Molenwijk de eerste orders te leveren. Investeerders kunnen nog tot en met 14 augustus deelnemen.

De thee heeft volgens de oprichter een ‘milde, frisse en lichtzoete smaak, gevolgd door een prikkelende nasmaak’. Naast pure hennepthee biedt ze drie smaakvariaties. Deze melanges ontwikkelde Molenwijk samen met Karlijn Dapper, winnaar van de Dutch Tea Championship 2015.

Vezelhennep, waarvan de thee wordt gemaakt, heeft THC-gehalte van minder dan 0,2 procent. De thee geeft dus geen psychoactieve effecten af.

Bron: Dutch Harvest, via One Planet Crowd | Foto: Coleen Whitfield, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)