Detector spoort zware metalen in voeding nauwkeuriger op

Aardappelen

07-08-2015 09:30 | Door: Chris Thijssen

Japanse onderzoekers van de Toyahashi University of Technology hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor het opsporen van zware metalen in voedsel.

Met de technologie is het mogelijk kleinere deeltjes te traceren dan met andere detectiemethoden. De onderzoekers ontwikkelden hiervoor een magnetische metaalcontaminanten-detector. De detector maakt gebruik van drie Squid-sensoren. Dit zijn zeer gevoelige, magnetische sensoren. Metaaldeeltjes in het voedsel, worden door sterke magneten gemagnetiseerd. De sensoren kunnen de aanwezigheid van die deeltjes daarna vaststellen.

Onder zware metalen vallen metalen als cadmium, kwik, lood en tin. Deze kunnen voorkomen in voedsel en vervolgens terechtkomen in het lichaam. Voedingsmiddelen als schaal- en schelpdieren en plantaardige producten uit de vollegrond, zoals aardappelen en peulvruchten, kunnen een verhoogd gehalte zware metalen bevatten.

Een te veel aan deze metalen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Volgens de onderzoekers kan de nieuwe detectiemethode dan ook een grote bijdrage leveren aan de voedselveiligheid.

Stalen balletjes

In het experiment werd de technologie getest met stalen balletjes. Het lukte de detector om balletjes tot een minimale grote van 0,3 millimeter te detecteren. Het systeem werd volgens de onderzoekers niet beïnvloed door elektromagnetische straling van mobiele telefoons of stalen objecten in de onderzoeksruimte.

Met de nieuwe methode kunnen metaaldeeltjes worden opgespoord die kleiner dan 1 millimeter zijn. Daarnaast kan de methode worden toegepast op voedsel met melkzuur. Bij bijvoorbeeld detectie met röntgenstraling is dat niet mogelijk, omdat dan ionisatie optreedt.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Toyahashi University of Technology, via VMT | Foto: jamonation, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken