13-08-2015 19:27 | Door: Chris Thijssen

Europeanen verspillen jaarlijks gemiddeld 123 kilo voedsel per persoon. Dat is 16 procent van al het voedsel dat consumenten in de EU bereikt. Volgens de Europese Commissie kan die hoeveelheid omlaag.

Dat blijkt uit onderzoek van het Joint Research Centre van de Europese Commissie. De onderzoekers analyseerden data van zes Europese landen: het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Nederland, Finland, Duitsland en Denemarken.

Bijna 80 procent (97 kilo) van de verspilling is volgens de onderzoekers te voorkomen. Voor alle EU-inwoners gaat het gemiddeld on 47 miljoen ton vermijdbare voedselverspilling per jaar.

Verschillende bedrijven werken aan oplossingen voor het terugdringen van voedselverspilling.

1. Etiket waarschuwt voor bederf

Een speciale polymeer van de Spaanse University of Burgos toont de versheid van verpakte vis aan. Wanneer het etiket van kleur verandert, is de inhoud van de verpakking niet meer eetbaar. Het etiket blijkt een betrouwbaar controlesysteem voor vishandelaren en consumenten. De polymeer reageert met verbindingen die ontstaan bij bederf en fermentatie. De hoeveelheid van deze verbindingen is volgens de onderzoekers een goede indicator voor bederf.

2. 3D-geprinte melkdop registreert aantal bacteriën

Een speciale 3D-geprinte dop van een melkpak registreert het aantal bacteriën in melk. Wanneer de hoeveelheid bacteriën in de melk toeneemt, veranderen de elektrische signalen die de dop afgeeft. Hierdoor kan de dop waarschuwen als levensmiddelen de houdbaarheidsdatum naderen. Volgens onderzoekers van de UC Berkeley en de National Chiao Tung University uit Taiwan is de technologie goedkoop genoeg om te verwerken in voedselverpakkingen.

Groente

3. Losse groenten tegen verspilling

Als de klant zelf kan bepalen hoeveel hij nodig heeft, vermindert dat de kans op voedselverspilling, meent Albert Heijn. Eerder dit jaar besloot de supermarktketen minder groenten en fruit te verpakken in plastic. Winterpeen, koolraap, spitskool en snijbonen verloren als eerste hun verpakking. Volgens de retailer hangt het bij andere producten af van de herkomst. Zo blijven exportproducten langer houdbaar als ze zijn verpakt.

4. Sensor detecteert ethanol

Een speciale sensor op voedselverpakkingen houdt de voedselkwaliteit in de gaten. Wanneer voedsel bederft, komt ethanol vrij. De sensor, ontwikkeld door het VTT Technical Research Centre of Finland Ltd, meet de hoeveelheid ethanol in de verpakking. De sensors zijn verwerkt in speciale tags, die via radiogolven informatie uitzenden over de versheid van het voedsel. De informatie wordt verzonden naar groothandels en supermarkten. Consumenten kunnen in de supermarkt via hun smartphone de versheid van een product inzien.

5. E-neus ruikt voedselkwaliteit

De elektronische neus Peres controleert de kwaliteit en versheid van vlees, kip en vis. Het apparaat werkt met sensoren die temperatuur, vocht, ammoniak en vluchtige organische stoffen meten. Met één druk op de knop analyseert de e-neus de voedselkwaliteit. Het resultaat is direct af te lezen via smartphone of tablet.

Bron: Joint Research Centre Europese Commissie | Hoofdfoto: highwaysengland, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), Foto in tekst: markus spiske, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)