Hoe een start-up zonder koeien melk maakt

melk

19-08-2015 09:04 | Door: Chris Thijssen

Muufri, een start-up uit Silicon Valley, maakt melk zonder koeien. Bij de productie zou tot 65 procent minder broeikasgas worden uitgestoten dan bij traditionele koemelkproductie.

Volgens de oprichters van de start-up heeft melk een relatief simpele chemische structuur. Hierdoor kan het product goed worden nagemaakt. Op dit moment is de start-up bezig met de ontwikkeling van een mengproces voor de melk. Hiervoor heeft Muufri de proteïnen, vetten, vitaminen en mineralen van melk geïdentificeerd.

De Muufri-melk is een samenstelling van proteïnen en vetzuren die worden gemaakt door genetisch gemodificeerde gistcellen met koeien-DNA. Hieraan voegen de makers stoffen als calcium en kalium toe. Vervolgens emulgeren ze het mengsel tot een lactosevrije melk.

Tot 65 procent minder broeikasgas

De oprichters zien hun melk als een alternatief voor de vervuilende melkveehouderij. Uit een voorlopige analyse blijkt dat de technologie voor de melkproductie van Muufri 35 tot 65 procent minder broeikasgas uitstoot dan traditionele melkproductie met koeien. Daarnaast heeft de technologie minder energie, water en land nodig.

Volgens Muufri is er bovendien een grote markt voor melkalternatieven. Zo wijken mensen met lactose-intolerantie of met een afkeur van de melkveehouderij volgens de oprichters vaak uit naar melk op basis van amandelen of soja.

Muufri is op dit moment in de race bij de Green Challenge van de Nationale Postcode Loterij. De start-up verwierf eerder investeringen van incubators als SynBio Axlr8r en Horizon Ventures, die eerder investeren in onder andere Spotify. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Muufri, Postcode Loterij Green Challenge | Hoofdfoto: Benjamin Horn, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), tekstfoto: Postcode Loterij Green Challenge

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken