Dishman onderzoekt cholesterolproductie uit reststromen

20-08-2015 07:39 | Door: Chris Thijssen

Cholesterolproducent Dishman Netherlands onderzoekt de mogelijkheden voor dierlijke reststromen als nieuwe bron voor cholesterol. Volgens het bedrijf zal de behoefte aan dit ingrediënt de komende jaren toenemen.

Dat schrijft Food Valley Update. Dishman Netherlands is onderdeel van de Dishman Group, een internationaal opererende groep bedrijven die wereldwijd service verleent aan de farmaceutische industrie.

Met een productie van 500.000 kilo cholesterol per jaar is het bedrijf volgens Food Valley Update de grootste cholesterolproducent in de wereld.

Groeiende vraag

Cholesterol wordt gebruikt als grondstof voor vitamine D, als additief voor visvoer en als toevoeging in cosmetica en geneesmiddelen. Mark Ipema, directeur van Dishman Netherlands, verwacht dat vooral de markt voor het ingrediënt als additief in visvoer de komende jaren toeneemt.

“Kweekvis is een efficiënte eiwitbron en zal een steeds belangrijkere bijdrage leveren aan het voeden van de groeiende wereldbevolking”, zegt hij tegen Food Valley Update. De vis kan volgens Ipema bovendien duurzaam worden geteeld. “Het is een koudbloedig dier, de feed-foodverhouding is hoog, de CO2-uitstoot klein en de teelt kan diervriendelijk.”

Vooralsnog wordt deze kweekvis volgens Food Valley Update vooral gevoed met vismeel van industrieel gevangen vis. Voor de productie van 1 kilo kweekvis is al snel 5 kilo andere vis nodig. Door cholesterol aan het visvoer toe te voegen, is er minder vis nodig.

Minder wolvet

Dishman Netherlands won cholesterol tot nu toe uit wolvet, vet dat voorkomt in de wol van schapen, maar volgens het bedrijf is dat steeds minder beschikbaar. Dat komt door de dalende vraag naar wol, waardoor er minder schapen worden gehouden.

Hierdoor is ook de prijs van cholesterol fors gestegen, zegt Ipema. “We zijn daarom op zoek naar andere bronnen voor cholesterol. We bekijken hoe we deze stof reststromen uit de vleesverwerkingsindustrie kunnen halen. Reststroomverwerking wordt ook daar steeds belangrijker.”

Onderzoek

Dishman Netherlands onderzoekt samen met Wageningen UR en Imares de mogelijke toepassingen van cholesterol uit dierlijke reststromen. Hierbij is volgens het bedrijf veel aandacht voor voedselveiligheid en andere wettelijke eisen.

Om nieuwe partners te ontmoeten en vervolgstappen te zetten, neemt het bedrijf daarnaast deel in het Koplopers in Ambitie-programma Circulaire Economie van Food Valley NL.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Food Valley Update, Dishman Netherlands | Foto: John Liu, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken