IXL lanceert onderzoeksversie duurzame Nutri-Pulse e-cooker

20-08-2015 09:06 | Door: Chris Thijssen

IXL Netherlands lanceert dit najaar een onderzoekversie van de Nutri-Pulse e-Cooker. Dit apparaat gaart voedsel met behulp van elektrische pulsen.

Dat meldt VMT. Volgens IXL Netherlands gaart de e-Cooker voedingsmiddelen als vis, vlees, aardappelen en groente binnen enkele minuten, bij een lage temperatuur van 50 tot 100 graden Celsius.

Dat doet het apparaat met behulp van korte elektrische pulsen. Tijdens het proces worden voedingswaarde, smaak, kleur en geur grotendeels behouden, claimen de makers. De methode zou daarnaast energiebesparing opleveren en het risico op verbranding wegnemen ten opzichte van conventionele garingsmethoden.

Science edition

De zogeheten science edition van de e-Cooker komt in een beperkte oplage beschikbaar, en bevat volgens IXL Netherlands mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek.

“Met deze science edition kunnen wetenschappers het effect van e-Cooking op verschillende aspecten van voedsel onderzoeken”, zegt Hans Roelofs, Innovation Director bij IXL Netherlands, tegen VMT. “Bijvoorbeeld op textuur, voedingswaarde, geur, smaak en energieverbruik.”

Experimenten

Het onderzoekexemplaar bevat drie behandelkamers die elk afzonderlijk kunnen worden geprogrammeerd. Hierdoor kunnen onderzoekers tegelijkertijd drie experimenten uitvoeren. De e-Cooker kan via een iPad mini worden geprogrammeerd.

Zo kunnen onder andere het aantal pulsen en de gewenste eindtemperatuur van het voedingsmiddel in de cooker afzonderlijk worden ingesteld. Onderzoekers kunnen vervolgens zaken als hoogspanning, stroom, elektrische geleidbaarheid, temperatuur en het aantal pulsen meten.

IXL Netherlands richt zich met de Nutri-Pulse e-Cooker op consumenten, maar ook op koks en productontwikkelaars in de voedingsmiddelenindustrie. In 2011 won het bedrijf met de e-Cooker de Food Valley Award.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: VMT, IXL Netherlands

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken