Helft minder suiker nodig door dubbel zoete variant

21-08-2015 10:26 | Door: Chris Thijssen

Een nieuwe technologie van de Israëlische start-up DouxMatok maakt gewone suiker twee keer zo zoet. Hierdoor is voor dezelfde hoeveelheid zoet in een product de helft minder suiker nodig.

Het Israëlische food techbedrijf DouxMatok claimt een disruptieve oplossing te hebben gevonden om minder suiker te gebruiken in voedingsmiddelen en diëten. Afhankelijk van het product waarin de suiker wordt gebruikt, vermindert de oplossing de hoeveelheid suiker met 25 tot 55 procent.

“Wat wij verkopen, is zoetheid-equivalentie”, zegt Eran Baniel, CEO van DouxMatok, tegen Fast Company. “Als iets twee keer zo zoet is als suiker, heb je slechts de helft nodig om hetzelfde smaakeffect te bereiken.” Dat is volgens hem behalve zuiniger en goedkoper ook gezonder, want de suiker heeft een lagere caloriewaarde dan reguliere suiker.

Smaakafgifte

De start-up verkrijgt de suiker door een klein, voedselveilig dragerdeeltje te bekleden met natuurlijke suikermoleculen, zoals sucrose of glucose. Dit verhoogt het oppervlaktegebied van de suikermoleculen, waardoor met minder suiker dezelfde mate van zoetheid kan worden bereikt.

Baniel vergelijkt de technologie met die van medicijnafgifte in de farmacie. “Met behulp van medicijnafgifte kan iemand minder van een actieve stof innemen”, zegt hij.

“De stof wordt vervolgens afgevoerd naar waar het lichaam het medicijn nodig heeft. Je gebruikt er minder van en de reis door het lichaam veroorzaakt minder schade. Wij doen hetzelfde, maar dan met smaakafgifte.”

Tests

Het met suiker beklede deeltje dat Baniel noemt, wordt al gebruikt als toevoeging in verschillende levensmiddelen. De stof hoeft dus geen veiligheidstests te ondergaan. DouxMatok test de technologie nu met fabrikanten en hoopt er snel een licentie voor te krijgen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Fast Company, DouxMatok

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken