Verpakkingen van nanocomposiet beschermen austronautenvoedsel

MRE

21-08-2015 12:17 | Door: Chris Thijssen

Wetenschappers van de Amerikaanse landmacht onderzoeken de toepassing van nanocomposiet in verpakkingen. Ze verwachten dat deze materialen lichter, goedkoper en milieuvriendelijker zijn dan folieverpakkingen.

Volgens de onderzoekers van het U.S. Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Center (ANSRDEC) bieden de materialen kansen voor het verpakken van militaire rantsoenen en van voeding die door Nasa wordt meegenomen tijdens ruimtemissies.

De technologie is gebaseerd op de integratie van nano-kleideeltjes in hars. Verpakkingen uit nanocomposiet zijn volgens de onderzoekers ideaal voor allerlei houdbare voedingsmiddelen. Nanocomposiet-films zijn ondoordringbaar, waardoor de houdbaarheid van het verpakte product verlengd wordt.

Minder afval

Ook verwachten de onderzoekers dat de mechanische en thermische eigenschappen worden verbeterd. Verder kunnen nanocomposiet-verpakkingen lichter in gewicht en goedkoper zijn dan folieverpakkingen.

De onderzoekers zien bovendien kansen voor het verminderen van voedselverspilling, het verbeteren van de kwaliteit van de rantsoenen en het terugdringen van de logistieke lasten van de militairen.

1.000 keer kleiner

De verpakking kan volgens de makers worden afgestemd op het type maaltijd. Zo houden de verpakkingen voor kant-en-klare maaltijden het verpakte voedsel drie jaar houdbaar. Verpakkingen van voedsel dat wordt meegenomen tijdens ruimtemissies, bieden vijf jaar bescherming.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: U.S. Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Center | Foto: U.S. Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Center

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken