Helft van alle voedsel in Europa weggegooid

Helft van alle voedsel in Europa weggegooid

10-01-2013 10:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Europa gooit 50 procent van al zijn voedsel weg. In het Verenigd Koninkrijk wordt 30 procent niet eens geoogst omdat het niet mooi genoeg is.

Een studie van de Britse Institution of Mechanical Engineers (IME), een instituut van ingenieurs, wijst uit dat de helft van al het voedsel in Europa en de Verenigde Staten wordt weggegooid.

“De hoeveelheid voedsel die wordt verspild over de wereld is overweldigend,” reageert dr. Tim Fox, directeur Energie en Milieu bij het IME. “Dit is voedsel dat de snel groeiende wereldbevolking kan voeden – alsmede de mensen die vandaag al ondervoed zijn.”

Fox: “Het is ook een onnodige verspilling van land, water en energie die gebruikt zijn in de productie, verwerking en distributie van voedsel.”

Cosmetisch

Reden voor het weggooien is slechte opslag, strikte houdbaarheidsdata en onduidelijkheid bij de consument. Ook kwantumverpakkingen spelen een rol. “Mensen koken te veel, ook omdat verpakkingen te groot zijn. Daarom moeten we toe naar kleinere verpakkingen,” zei Stefan Fageräng, CEO van verpakkingsproducent Tetra Pak in een eerder interview met DuurzaamBedrijfsleven.nl.

Supermarkten eisen cosmetisch perfect voedsel en moedigen consumenten aan om teveel te kopen door aanbiedingen als ‘de tweede gratis’ Dr. Tim Fox

De IME noemt daarnaast cosmetische redenen: 30 procent van al het voedsel in het Verenigd Koninkrijk wordt überhaupt niet geoogst vanwege hun uiterlijk. “Supermarkten eisen cosmetisch perfect voedsel en moedigen consumenten aan om teveel te kopen door aanbiedingen als ‘de tweede gratis’,” zegt Fox.

Bijmengen van kip

Alles bij elkaar opgeteld concludeert het IME dat 30 tot 50 procent van de 4 miljard ton aan geproduceerd voedsel jaarlijks verloren gaat. Problematisch, want de Verenigde Naties voorspellen dat er twee miljard extra monden te voeden zijn in 2050 als de wereldbevolking is gegroeid tot 9 miljard.

Vooral in Westerse landen is die verspilling moeilijk te verantwoorden. “In de volwassen, ontwikkelde economieën is afval puur te wijten aan marketing en consumentengedrag,” zegt Fox.

In ontwikkelingslanden heerst een andere problematiek. Fox: “De verliezen zitten in de eerste stadia van de productieketen, tussen het land en de markt.” Het IME roept ingenieurs dan ook op om te helpen voedselverspilling te voorkomen door efficiëntere manieren van teelt, transport en opslag te ontwikkelen.

Nederlandse bedrijven en instellingen zijn volop bezig met het verduurzamen van de voedselketen hier. Perfotec heeft een geavanceerde oplossing om voedselverspilling tegen te gaan door gaatjes te prikken in verpakkingen. De Nationale DenkTank publiceerde in december een rapport waarin het onder andere pleitte voor het ‘bijmengen’ van biologische kip.

 

Bron: BBC

Foto: G. Russell

 

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken