Hoe alternatieven de vleesproductie kunnen terugdringen

31-08-2015 18:12 | Door: Chris Thijssen

De wereldwijde consumptie van vlees stijgt de komende tien jaar, vooral door de toename van de vleesconsumptie in opkomende economieën.

Dat blijkt uit cijfers van de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). De cijfers werden afgelopen vrijdag bekendgemaakt tijdens een internationaal congres in het Franse Clermont-Ferrand. De FAO gaat uit van een toename van 1,6 procent per jaar, meldt het Belgische blad Knack.

De afgelopen vijftig jaar is de wereldwijde consumptie van vlees bijna verdubbeld. In 1961 aten mensen gemiddeld 23,1 kilo vlees per jaar, in 2011 lag die hoeveelheid op 42,2 kilo. Volgens de wetenschappers is vleesproductie een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering.

Zij pleiten er dan ook voor dat toekomstige klimaatonderhandelingen dan ook over het terugdringen van de vleesproductie en -consumptie moeten gaan.

Er zijn al verschillende bedrijven die alternatieven voor vleesproducten ontwikkelen om op een duurzame manier op de groeiende vraag te kunnen inspelen. DuurzaamBedrijfsleven zet een aantal van deze ontwikkelingen op een rij.

Umami-burgers

De productie van The Dutch Weed Burger levert volgens de makers een CO2-reductie van 90 procent op ten opzichte van traditionele fastfoodburgers. De burger is 100 procent plantaardig en bevat zeewier als smaakmaker. De zeewierburger is gemaakt van geroosterde sojasnippers en kombuzeewier. Het broodje is verrijkt met het eiwitrijke chlorella, een eencellige groene alg.

Plantaardige vleesproducten

De Beeter-producten van Ojah zijn 100 procent plantaardig, eiwitrijk, glutenvrij en vetarm. Net als kip kunnen de producten de gewenste vorm en smaak krijgen, afhankelijk van de toepassing. Het bedrijf zegt grondstoffen minimaal te bewerken en het waterverbruik laag te houden.

Ojah verkoopt zijn producten aan partijen die de eindproducten onder hun eigen label verkopen. Afnemers kunnen de basis van Beeter ook zelf verwerken tot een eindproduct. Zo zijn er ook al Beeter-draadjesvlees en Beeter-gerookte paling op de markt gebracht.

Zeewier met baconsmaak

Onderzoekers aan de Oregon State University hebben ontdekt dat een bepaald soort zeewier, wanneer het wordt gebakken, naar bacon smaakt. Het zeewier, behorend tot de soort Dulse, is rood en licht doorschijnend.

Het wier heeft een rokerige smaak die lijkt op die van uitgebakken, gezouten spek. Dit zeewier zou bovendien twee keer de voedingswaarde van kool bevatten.

Bietenburgers

Vleeswarenproducent Zwanenberg introduceerde dit jaar zijn eerste groenteburgers. Het gaat om bietenburgers, groene bonen- en doperwtenburgers, maisburgers en paprika- en tomaatburger. Hiermee zegt het bedrijf in te spelen op de huidige markt. Volgens de producent willen consumenten duurzamer leven en daarom minder vlees eten.  

Eendenkroos

Twee bedrijven op het gebied van lijm-, coating- en verfproducten telen in de vijvers van landgoed Het Lankheet in Haaksbergen eendenkroos. In eerste instantie onderzoeken ze de mogelijkheden voor het gebruik van eendenkroos in verf- en coatingproducten. Maar de bedrijven streven er ook naar het eiwit uit het eendenkroos toe te passen in vleesvervangende voedingsproducten, zoals groenteburgers.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Knack, Food and Agriculture Organization of the United Nations | Hoofdfoto: cyclonebill, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) Tekstfoto: Zwanenberg 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken