App vermindert voedselverspilling in professionele keukens

01-09-2015 07:56 | Door: Chris Thijssen

Een app van de Nederlandse start-up Wastewatchers helpt professionele keukens bij het verminderen van voedselverspilling. Volgens de oprichters kunnen keukens die de app gebruiken hun verspilling halveren.

De Wastewatcher-applicatie maakt het verspillingsproces in professionele keukens, zoals die van restaurants en bedrijven, inzichtelijk. De applicatie vergelijkt de verspillingsdata tussen verschillende locaties.

Aan de hand van die gegevens kan het team achter Wastewatchers de betreffende keuken ondersteunen om het patroon van voedselverspilling te begrijpen en direct aan te pakken.  

Tot € 450 mln besparen

Volgens de start-up zijn er veel initiatieven die de verspilling tegengaan bij producenten, de verpakkingsindustrie en supermarkten en groothandels. Maar een effectieve ondersteuning die de werkvloer in professionele keukens helpt om met een minimale tijdsinvestering daadwerkelijk de voedselverspilling te lijf te gaan, was er nog niet.

Er zijn in Nederland 6.500 bedrijfslocaties en zo’n 10.000 particuliere restaurants, schrijft Wastewatchers op zijn website. “Samen gooien zij jaarlijks tussen de € 600 mln en € 900 mln aan goed voedsel weg. Onze tool helpt om hun voedselverspilling te reduceren, waarbij percentages van 20 tot 50 procent vermindering geen vreemde uitkomsten zijn. We kunnen per jaar dus € 300 mln tot € 450 mln uit de kliko vissen.”

Bedrijfsproces

De makers van de tool werkten jarenlang zelf in verschillende professionele keukens. “We weten uit eigen ervaring dat voedselverspilling in dit soort keukens ontstaat omdat er in het bedrijfsproces sprake is van veel schakels, variabelen en regels”, schrijven de oprichters.

“Die maken het erg moeilijk om voedselverspilling tegen te gaan, omdat er zoveel verschillende partijen bij betrokken zijn. Maar één ding staat vast: of het nu van boer naar distributeur is, of van voorraadinkoop naar keukenprullenbak, ergens verdwijnen er geld, tijd en een waardevol product.”

De Wastewatcher-tool zou hiervoor een fundamentele en eenvoudige oplossing zijn. De start-up ontwikkelde de applicatie voor de horeca in samenwerking met de werkvloer. Daardoor konden de oprichters naar eigen zeggen maximaal aansluiten bij wat voor het personeel op de werkvloer belangrijk is.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Wastewatchers| Foto: star5112, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken