Hoe een start-up de voedselketen verkort

09-09-2015 07:24 | Door: Chris Thijssen

Het Amerikaanse BrightFarms bouwt hydroponische kassen in de buurt van supermarkten. Hiermee wil de start-up de productieketen van voedsel verkorten.

Volgens BrightFarms hebben consumenten steeds meer behoefte aan lokaal gekweekte producten. Om supermarkten in stedelijke gebieden of supermarkten met gelimiteerde toegang tot nabijgelegen landbouwbedrijven te helpen om aan deze vraag te voldoen, bouwt de start-up kassen in de buurt van deze retailers.

In de kassen worden vooral groenten en kruiden verbouwd. Na het oogsten kunnen de producten nog dezelfde dag in de schappen van deelnemende supermarkten liggen.

Voorsprong

Dat verbetert niet alleen de voedselveiligheid, stelt BrightFarms, maar bespaart ook op transportbrandstof en -kosten. Bovendien krijgen deelnemende supermarkten volgens de start-up hiermee een voorsprong op supermarkten die te maken hebben met producten die een veel langere weg afleggen in de productieketen.

Om de samenwerking met supermarkten te bevorderen, sluit BrightFarms langetermijncontracten en maakt het prijsafspraken met de retailers. Het contract geeft de supermarkten exclusieve toegang tot het voedsel. 

Daarnaast zorgen de contracten ervoor dat de start-up de bouw van de kassen kan financieren en ze operationeel kan houden.

Hydroponische teelt

De producten worden volgens BrightFarms niet alleen lokaal geproduceerd, maar ook duurzaam. Dat komt doordat ze hydroponisch worden geteeld. De planten leven op het water, terwijl hun wortels in een dynamische stroom met voedingsstoffen baden.

Door deze manier van kweken is er volgens de start-up 80 procent minder water en 90 procent minder grond nodig dan bij conventionele teelt. Daarnaast biedt de methode bescherming tegen ongedierte. De kwekers gebruiken dan ook geen pesticiden.

45.000 kilo

BrightFarms heeft in Amerika al drie kassen in gebruik. De vierde, van 14.000 vierkante meter, wordt momenteel gebouwd bij een landbouwbedrijf in New York. De start-up startte onlangs met de bouw, die $ 10 mln kost. Het is de bedoeling dat de kas meer dan 45.000 kilo per jaar aan sla-gewassen, tomaten en basilicum produceert.

Naar verwachting neemt BrightFarms de kas volgend jaar in gebruik. Een lokale afdeling van de Amerikaanse supermarktketen Roundy’s Supermarkets Inc. wordt de grootste afnemer van de kas.  

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: BrightFarms | Foto: Luke Addison, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken