Nieuwe methode houdt appelschijfjes twee weken langer fris

10-09-2015 09:03 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers hebben ontdekt dat het met een heetwaterbehandeling en de toepassing van een calciumzout mogelijk is Braeburn-appelschijfjes drie weken fris te houden. Dit verlengt het uitstalleven van appelschijfjes met twee weken.

Dat schrijft de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Wetenschappers in Spanje, Nieuw-Zeeland en Australië deden samen onderzoek naar de beste methode om het uitstalleven van appelschijfjes te verbeteren.

Ze ontdekten dat heetwaterbehandeling in combinatie met de toepassing van calciumascorbaat bij vers gesneden Braeburn-appelschijfjes een uitstalleven van 21 dagen opleverde. Hiermee blijven de schijfjes twee weken langer vers dan zonder deze behandeling.

Calciumascorbaat is calciumzout dat is afgeleid van ascorbinezuur, bekend als vitamine C. Als voedseltoevoeging heeft calciumascorbaat het E-nummer E302. De toevoeging is goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland.  

Combinatie

Voor het onderzoek werden de appelschijfjes op verschillende manieren behandeld. De toepassing van alleen calciumascorbaat verlengde het uitstalleven van nauwelijks zeven dagen naar veertien dagen. De heetwaterbehandeling in combinatie met het calciumascorbaat verlengde deze duur nog eens naar 21 dagen.

Voor de heetwaterbehandeling deden de onderzoekers tests met temperaturen van 48 en 55 graden Celsius. De temperatuur van 48 graden Celsius gaf de beste resultaten. Verhoging naar 55 graden Celsius gaf geen significante verbetering.

Volgens de onderzoekers is dat gunstig, omdat een hogere watertemperatuur een hoger energieverbruik met zich meebrengt en het vruchtvlees eerder kan beschadigen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Nederlandse Fruittelers Organisatie | Foto: Steven Depolo, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken