Wageningen UR en bedrijven pakken voedselverspilling aan

Voedselverspilling

16-09-2015 07:23 | Door: Chris Thijssen

Wageningen UR geeft het startschot voor het project Refresh voor vermindering van voedselverspilling in Europa. Samen met bedrijven uit Europa en China onderzoekt de universiteit mogelijkheden om verspilling terug te dringen.

Het project Refresh (Resource Efficient Food and Drink for the Entire Supply cHain), heeft als doel een bijdrage te leveren aan het terugdringen van voedselverspilling in Europa met een doelstelling van 30 procent.

Ook willen de aangesloten partijen de afvalbeheerkosten verminderen. Verder hebben ze de ambitie de waarde van onvermijdelijk voedselafval, zoals afval als gevolg van voedselbewerking, en verpakkingsmaterialen te maximaliseren.

Horizon 2020

Het project loopt tot en met juni 2019 en wordt gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie (EU). Uit twaalf Europese landen en China werken 26 partners samen aan dit doel.

Nederland, Spanje, Duitsland en Hongarije zijn pilotlanden voor het project. Naast Wageningen UR zijn ook de Nederlandse bedrijven Provalor en Vacuvita aangesloten.

Technologische innovaties

Het project geeft via onderzoek beter inzicht in de aanjagers van voedselverspilling. Daarmee willen de partijen de industrie en individuele consumenten betere besluiten laten nemen.

Daarvoor ontwikkelen ze strategische overeenkomsten met regeringen, het bedrijfsleven en lokale belanghebbenden in de vier pilotlanden. Ze roepen vooral het bedrijfsleven op om deel te nemen aan het testen van nieuwe benaderingen voor het verminderen van voedselverspilling.

Verder gaan de partijen technologische innovaties voor het verbeteren van de herwaardering van onvermijdelijk voedselafval ontwerpen. Daarnaast ontwikkelen ze ICT-gebaseerde platforms en tools ter ondersteuning van nieuwe en bestaande oplossingen voor het terugdringen van voedselverspilling.  

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Wageningen UR | Foto: Jeff Kubina, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken