Hoe een start-up zonder kippen duurzamer eiwit maakt

Eieren

17-09-2015 18:17 | Door: Chris Thijssen

Biotech-start-up Clara Foods maakt eiwit zonder gebruik te maken van kippen. Hiermee wil de start-up een duurzamer alternatief bieden voor de legpluimveehouderij.

Het Amerikaanse Clara Foods zoekt in een laboratorium naar vloeibare alternatieven voor eiwit. Dit doet de start-up met behulp zelf gemodificeerde gist. De oprichters van Clara Foods zijn ervan overtuigd dat ze een beter en veiliger voedingssysteem kunnen cultiveren door gebruik te maken van technologie.

Als het lukt om eiwit zonder kippen te maken, zou dat volgens Clara Foods de kosten en tijd van het telen van kippen, de inkoop van eieren en vervolgens het scheiden van de eiwitten verminderen.

Dezelfde voedingswaarde

Dat is interessant voor bedrijven die eiwit in hun producten gebruiken, zoals pastaproducenten en producenten van condimenten. Dit zijn toevoegingen bij voeding om smaak toe te voegen of te versterken, zoals mosterd, tomatenketchup en mayonaise.

“We brengen een eiwit dat volledig diervrij is geproduceerd”, schrijven de oprichters op hun website.  “Daarvoor gebruiken we minder land en water dan bij de productie kippeneieren, terwijl de smaak, voedingswaarde en de toepassingen van eiwit hetzelfde blijven.”

Het productieproces van Clara Foods voorkomt volgens de start-up bovendien ziektes die worden gelinkt met eiproductie, zoals vogelgriep en salmonella. Daarnaast zijn problemen op het gebied van dierenwelzijn niet aan de orde.

$ 1,75 mln

Afgelopen maanden haalde Clara Foods via de biotech-accelerator IndieBo $ 1,75 mln binnen om het eiwit verder te ontwikkelen. Vervolgens wil de start-up series van het eiwit naar potentiële zakelijke partners sturen, om zo snel mogelijk orders te krijgen. De oprichters zijn al in contact met bedrijven als het Italiaanse voedingsmiddelenconcern Barilla, producent van onder meer pasta.

Net als Clara Foods zoeken ook andere start-ups naar duurzame alternatieven voor voedingsmiddelen uit de (pluim)veehouderij. Zo introduceerde Hampton Creek uit San Francisco onlangs mayonaise op basis van plantaardige grondstoffen. De Amerikaanse start-up Muufri wist al melk zonder koeien te ontwikkelen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Clara Foods | Foto: Willow Cottage Garden, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken