VN-afgezanten eten Europees ‘afvalvoedsel’ in Afrika

VN-afgezanten eten Europees ‘afvalvoedsel’ in Afrika

20-02-2013 14:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vanavond krijgen 500 VN-afgevaardigden een diner voorgeschoteld dat is bereid met weggegooid voedsel uit Europa.

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi wordt voor de genodigden een heerlijk vijfgangen diner geserveerd met gegrilde tamales, linzen dahl en een tropische versie van tiramisu. Dit voedsel werd eerder door Europese supermarkten afgekeurd. Normaal rot overvloedig voedsel weg of wordt het gevoerd aan vee.

In totaal bedraagt het weggegooide voedsel wereldwijd een verbazingwekkende 1,3 miljard ton per jaar. Uit een Britse studie bleek eerder al dat in Europa de helft van al het voedsel in de afvalbak verdwijnt. De voornaamste reden van de verspilling is dat het voedsel niet aan de cosmetische eisen van Europese supermarkten voldoet. Zo kunnen boontjes te lang zijn voor de verkoop.

“Met dit diner demonsteren we aan supermarkten, consumenten en beleidsmakers dat er een gigantische hoeveelheid voedsel wordt weggegooid dat niet alleen prima eetbaar, maar ook nog eens heerlijk is,” laat de United Nations Environment Programme (UNEP) weten, de gastheer van het diner.

Ontwikkelingslanden komen niet mee

Naast het schrijnende feit dat er voedsel wordt weggegooid terwijl anderen honger lijden, heeft het weggooien van voedsel economische nadelen voor ontwikkelingslanden. Veel boeren kunnen niet voldoen aan de hoge Europese standaarden. Dit zorgt ervoor dat de agrarische economie van ontwikkelingslanden niet goed kan meedoen op de internationale markt.

“Er is een voorbeeld bekend van een leverancier van een Engelse supermarkt die wordt gedwongen om 40 procent van zijn oogst weg te gooien,” zegt Tristram Stuart, oprichter van Feeding the 5.000, de organisatie die het voedsel voor het diner heeft ingezameld. In andere gevallen worden vlak na de oogst orders gewijzigd, waardoor de boeren de producten niet kwijtraken.

Oplossingen

Sommige supermarkten hebben al gereageerd op het probleem. Zo hebben het Engelse Sainsbury’s en Morrisons vorig jaar beloofd om 100 procent van de oogst te accepteren, ongeacht cosmetische imperfecties.

Het  gevolg hiervan is dat consumenten genoegen moeten nemen met minder mooi voedsel. Sommige supermarkten zijn daar op tegen. De consument zou al gewend zijn aan een bepaalde standaard waardoor het moeilijk wordt om die te verlagen. Voor een deel gaat dat argument echter niet op, omdat veel voedsel verwerkt kan worden in kant-en-klaarmaaltijden.

Bron: Businessgreen

Foto:  G.Zooki via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken