Aandeelhouder duwt Starbucks naar duurzame palmolie

Aandeelhouder duwt Starbucks naar duurzame palmolie

27-02-2013 16:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onder druk van aandeelhouders heeft Starbucks besloten om per 2015  100 procent van haar palmolie te betrekken van gecertificeerde, duurzame leveranciers.

Het besluit komt na druk van het Green Century Balanced Fund (GCBF) – een activistische, groene investeerder – die zich zorgen maakte om de milieu-effecten bij de productie van de door Starbucks gebruikte palmolie. Palmplantages  kunnen ernstige milieuschade veroorzaken onder meer door het kappen van grote lappen regenwoud.

In overleg met GCBF heeft Starbucks besloten ook lid te worden van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) en heeft zich verplicht om samen met GCBF te werken aan de uitvoering van dit besluit.

Een analyse van DuurzaamBedrijfsleven.nl wees overigens eerder uit dat er kanttekeningen te plaatsen zijn bij de duurzaamheid van RSPO-gecertificeerde palmolie.

Verdubbeling

Onder druk van verschillende milieu-organisaties en de media hebben inmiddels Unilever, Nestlé, Procter & Gamble en General Mills ook afspraken gemaakt om alleen nog maar gecertificeerde palmolie als grondstof te gebruiken. In oktober besloten de Britse regering en een aantal groeperingen binnen de palmolie-verwerkende industrie om per 2015 uitsluitend gecertificeerde palmolie te verwerken.

Aandeelhouders laten zich steeds nadrukkelijker horen als het gaat om de verduurzaming van bedrijven. De aandeelhouders die het gedrag van Amerikaanse bedrijven op het gebied van milieuvervuiling en sociale verantwoordelijkheid willen verbeteren krijgen steeds meer steun: het aantal aangenomen voorstellen verdubbelde in de afgelopen zeven jaar. In deze periode groeide de steun van een magere 10 procent tot meer dan 20 procent, volgens een rapport van het in New York gevestigde onderzoeksinstituut IRCC.

Bron: Environmental Leader

Foto: Ineedcoffee at Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken