Ziekenhuis Nijmegen plofkip-vrij door antibiotica

Ziekenhuis Nijmegen plofkip-vrij door antibiotica

04-03-2013 16:30 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het UMC St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen is vanaf vandaag plofkip-vrij. Hoge doses antibiotica in de plofkip dwingen de zorginstelling naar scharrelkip.

Het besluit van het ziekenhuis is een gevolg  van een actie die de consumentenbond in 2012 startte: ‘Wij willen schone kip’. Dit omdat er uit een steekproef bleek dat 99.3 procent van al het kippenvlees ESBL-bacteriën bevat.

Het UMC Utrecht toonde eerder al aan dat er een verband is tussen het eten van het met ESBL besmet kippenvlees en het voorkomen van de bacterie bij mensen. Het wordt beschouwd als de meest waarschijnlijke manier waarop bacteriën van dier op mens worden overgedragen.

Antibiotica

De ziekenhuizen zijn vooral over de streep getrokken door het antibioticagebruik bij plofkippen, meldt Stichting Wakker Dier. Doordat snelgroeiende plofkippen een zwak lichaam hebben wat vatbaar is voor ziekten, krijgen ze antibiotica toegediend.

Het hoge antibioticagebruik in de vee-industrie heeft bijgedragen aan het ontstaan van multiresistente bacteriën zoals MRSA en ESBL. Deze vormen een gevaar voor ziekenhuizen en de algehele volksgezondheid. Het antibioticagebruik bij andere kippen dan de plofkip is een stuk minder.

LOVUMC, het landelijke voedingsoverleg van de UMC’s zei hierover: ‘Wij onderschrijven het belang van een meer duurzame productie van vlees en kipproducten. Vooral het antibioticagebruik binnen de vee-industrie willen wij tegengaan.’ Andere UMC’s zijn ook bezig met het overstappen naar een meer duurzame kip voor het patiëntenvoedsel.

Twee beter leven sterren

De kip waarop het UMC in Nijmegen nu overstapt heeft twee sterren op het Beter Leven-keurmerk. Dat gaat om scharrelkippen met uitloop, dit gaat nog niet om biologische kippen. Andere alternatieven voor de plofkip zijn de volwaardkip en de biologische kip.

Deze kippen krijgen minder antibiotica toegediend omdat deze langzaam groeiende kippen gezonder zijn en het hierdoor niet nodig hebben. Kippen zijn  niet de enige dieren die veel met antibiotica worden toegediend. Kalfjes, koeien en biggen krijgen door de hoge infectiedruk ook veel antibiotica.

De stap van de ziekenhuizen om over te gaan op andere kippen, is volgens Wakker Dier een duidelijk signaal aan supermarkten: ‘Radboud laat zien dat je vandaag de dag de plofkip gewoon kunt omruilen voor een echte scharrelkip.’

Foto: Xoxoryan via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn