Hydrogel met slangengif effectief tegen bloedverlies

groefkopadder slangengif tegen bloedverlies

28-10-2015 07:55 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een hydrogel met slangengif ontwikkeld die het bloedstollingsproces versnelt. Hierdoor wordt overmatig bloedverlies als gevolg van open wonden tegengegaan.

De onderzoekers van de Rice University gebruikten het middel batroxobin, slangengif dat twee soorten groefkopadders uit Zuid-Amerika produceren. Door het vloeibare middel te injecteren, wordt het bloedstollingsproces versneld. Hierdoor gaat het middel overmatig bloedverlies als gevolg van open wonden binnen 6 seconden tegen.

De wetenschappers zeggen dat de hydrogel geschikt is voor de genezing van chirurgische ingrepen bij patiënten die antistollingsmiddelen hebben ingenomen.

De nieuwe hydrogel moet bijdragen aan het grootschalige onderzoek van de Rice University om wonden te genezen door lichaamseigen weefsels aan te maken. Volgens de wetenschappers moet de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het middel goedkeuren voordat klinisch gebruik kan plaatsvinden.

In Groot-Brittannië hebben wetenschappers in een studie aangetoond dat wespengif kankercellen bestrijdt en de groei van kanker afremt. Dit moet bijdragen aan de effectiviteit van behandelingen tegen kanker. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Rice University | Foto: Hunter Desportes, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn