3D-geprinte organen een stap dichterbij met nieuwe techniek

3D-printen zachte weefsels

29-10-2015 07:06 | Door: Fitria Jelyta

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld, waarmee bestaande 3D-printers met zachte weefsels en materialen kunnen printen. 

De wetenschappers van de Carnegie Mellon University hebben een 3D-printtechniek ontwikkeld die gebruikmaakt van hydrogellagen om lichaamsweefsels te printen. De onderzoekers hebben de techniek vervolgens toegepast op bestaande 3D-printers die ook voor consumenten beschikbaar zijn. Zo willen de wetenschappers 3D-geprinte lichaamsweefsels goedkoper produceren.

De 3D-printer print levende lichaamscellen in de verschillende hydrogellagen. Vervolgens versmelten de gellagen, waarna een 3D-geprint lichaamsweefsel ontstaat. De nieuwe printtechniek resulteerde in onder meer kransslagaders en dijbenen.

Door gebruik te maken van een open source systeem, moet de nieuwe 3D-printtechniek beschikbaar zijn voor andere wetenschappers die met een 3D-printer zachte en levende materialen als lichaamscellen willen printen. Volgens de wetenschappers kosten bestaande 3D-bioprinters met dezelfde functie meer dan $ 100.000.

3D-geprint hart

In een vervolgonderzoek moet de nieuwe 3D-printtechniek hartcellen in de hydrogellagen printen. Zo willen de wetenschappers een structuur ontwikkelen voor het produceren van samentrekkende hartspieren.

In Nederland hebben studenten van de TU Delft een 3D-printer ontwikkeld die dunne laagjes bacteriën print. Deze biofilms dienen als testmateriaal bij medische onderzoeken. 

Bekijk hier hoe de nieuwe 3D-printtechniek werkt.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Carnegie Mellon University | Foto: Carnegie Mellon University (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn