Nieuwe Green Deal voor duurzame en betaalbare zorg

duurzame zorgbedrijfsvoering

28-10-2015 18:55 | Door: Fitria Jelyta

De nieuwe Green Deal ‘Nederland op weg naar duurzame zorg’ moet de bedrijfsvoering van 80 procent van de Nederlandse ziekenhuizen en 50 procent van andere zorgaanbieders systematisch verduurzamen.

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft samen met ruim 54 organisaties de Green Deal ‘Nederland op weg naar duurzame zorg’ ondertekend. Hiermee willen de ondertekenaars duurzame bedrijfsvoering van ziekenhuizen en zorgaanbieders versnellen.

Zo gaan gemeentes en organisaties zorginstellingen ondersteunen met duurzaam inkopen, energiebesparing, efficiënter waterverbruik, het terugdringen van voedselverspilling, afvalverwerking en vervoer van zorgmedewerkers van en naar het werk. Daarnaast willen de initiatiefnemers bereikte resultaten van duurzame bedrijfsvoering in de zorg inzichtelijk maken, door bijvoorbeeld toe te werken naar een betrouwbaar en integraal duurzaamheidskeurmerk.

Bij de nieuwe Green Deal zijn een vijftiental zorgorganisaties als Reinier de Graaf Groep, Radboudumc en UMC Utrecht betrokken. Naast de zorgorganisaties, hebben diverse partners van MVO Nederland, zoals Eneco, Philips en Strukton, de Green Deal ondertekend.

Green Deal duurzame zorg RVO.nl

Zorgkosten besparen

“Duurzaamheid vraagt om de inzet van iedereen”, zegt minister Schippers. “Dit begint met zinnig en zuinig omgaan met energie, water, voedsel en ook medicijnen.” De minister van VWS zegt verder dat een duurzame bedrijfsvoering moet leiden tot kostenbesparing in de zorg.

De Green Deal voor duurzame zorg is een initiatief van Milieu Platform Zorg. Bij de uitvoering van Green Deals ondersteunt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de ministeries Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu en Binnenlandse Zaken. 

In Leiderdorp verwerkt het Alrijne Ziekenhuis biologisch afbreekbaar afval als etensresten tot compost. Met de composteermachine wil het ziekenhuis afval verminderen en een kostenbesparing opleveren.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: MVO Nederland, Bredanieuws.nl | Foto: Fotos GOVBA, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn