Kunnen patiënten gezonder worden door te gamen?

gamen voor gezondheid

01-11-2015 07:17 | Door: Fitria Jelyta

Het UMC Utrecht willen onderzoeken of ‘toegepaste spellen’ kunnen bijdragen aan het effectiever en efficiënter maken van zorg voor patiënten met chronische ziektes.

Het ziekenhuis wil met applied games bestaande zorginterventies aanvullen. Patiënten met bijvoorbeeld een chronische ziekte kunnen de gametechnologie gebruiken om thuis oefeningen uit te voeren of te herhalen. Zo is er een game ontwikkeld waarmee kinderen met chronische longziektes hun blaastechniek kunnen trainen en verbeteren.

Volgens het ziekenhuis is onduidelijk of, en zo ja in welke mate, gametechnologie leidt tot een efficiëntere zorg, doordat de toegepaste spellen niet wetenschappelijk zijn bevestigd. Het UMC Utrecht wil daarom samenwerken met de organisatie Games for Health Europe om meer inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van gametechnologie in de zorg.

Game conferentie

“Gezond zijn en voelen gaat om meer dan enkel genezen”, zegt Remco van Lunteren, strategic alliance director UMC Utrecht. “Games kunnen een bijdrage leveren aan het efficiënter en effectiever maken van de zorg”.

Tijdens de internationale conferentie “Games for Health Europe” gaat het ziekenhuis zes games selecteren die door een onderzoeksteam worden getest op onder meer de toepasbaarheid in de praktijk. Met de wetenschappelijk bewezen toepasbaarheid van de gametechnologie wil het UMC Utrecht zorgverleners en zorgverzekeraars overtuigen om de games toe te passen en te financieren. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: UMC Utrecht, Computable | Foto: Luke Hayfield, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn