Nieuwe app laat COPD-patiënten beter zelfzorg uitvoeren

smartphone-app zorg e-health

02-11-2015 07:52 | Door: Fitria Jelyta

Het farmaceutische bedrijf Novartis ontwikkelde samen met honderd COPD-patiënten een nieuwe smartphone-app, waarmee patiënten meer inzicht krijgen in hun gezondheid.

De Volari-app van Novartis houdt aan de hand van persoonlijk vastgestelde gegevens, zes onderdelen bij die het leven van een COPD-patiënt beïnvloeden. De app geeft inzicht in het eventuele rookgedrag, de inname van medicatie, de waterconsumptie, het aantal minuten lichaamsbeweging, de nachtrustkwaliteit en de mate van klachten van een patiënt. 

Daarnaast toont Valori dagelijks weerberichten met de actuele luchtvochtigheid. Hierdoor kunnen de patiënten zich beter voorbereiden door bijvoorbeeld een dag later buiten te sporten. Met de app worden patiënten met de chronische longziekte zich bewuster van hun gedrag en gezondheidspatronen herkennen. Zo zijn ze in staat om actiever zelfzorg uit te voeren, aldus het bedrijf.

“De belangrijkste factor bij het behandelen van COPD is de patiënt zelf”, zegt Thys van der Molen, hoogleraar astma en COPD in Huisartsgeneeskunde bij het UMCG. “De inzet van de patiënt is bepalend en een dergelijke app is een belangrijk instrument en een efficiënte mogelijkheid om hem of haar daarbij te begeleiden."

Ziektelast inschatten

Met de Volari-app kunnen COPD-patiënten hun ingevoerde gezondheidsdata delen met zorgverleners. Zo krijgen artsen in een oogopslag een volledig en objectief beeld van de gezondheid van de patiënt in een bepaalde periode. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Novartis | Foto: NEC Corporation of America, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn