Verbouwde medicatiekamer leidt tot minder verspilling

medicatie

03-11-2015 18:15 | Door: Fitria Jelyta

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft de eerste verbouwde medicatiekamer geopend. Door de gebruiksvriendelijke inrichting kunnen medewerkers onder meer medicijnverspilling tegengaan.

Voor het project Medicatiekamer 2.0 wil het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in totaal 26 medicatiekamers verbouwen. Het doel hiervan is bij te dragen aan de veiligheidscultuur van het ziekenhuis voor zowel medewerkers als patiënten. 

De medicatiekamers in het project zijn onder meer ingericht volgens de informatiebehoeften van artsen en verpleegkundigen. Hierdoor weten zorgmedewerkers beter de weg te vinden in de ruimtes, waardoor de kans op medicatiefouten en medicijnverspilling wordt verkleind. Bovendien verbetert de medicatieveiligheid voor patiënten.

“De kamer is zo ingericht dat je automatisch veiliger gaat werken”, zegt Jeroen Derijks, gevestigd apotheker bij het Jeroen Bosch ziekenhuis. “Dat is waar het ons in eerste instantie om te doen was: de medicatieveiligheid voor onze patiënten verbeteren”. 

Geneesmiddelenwet

Het JBZ heeft de medicatiekamers verbouwd volgens de richtlijnen van de geneesmiddelenwet en de Joint Commission International (JCI). Het ziekenhuis zegt op dit moment twaalf medicatiekamers op die manier te hebben vernieuwd. Naar verwachting wordt het project in 2016 afgerond.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Jeroen Bosch ziekenhuis, Medicalfacts | Foto: MorgueFile, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn