Smartphonetest herkent diabetes type 2 in speeksel

diabetes testen in speeksel

04-11-2015 07:19 | Door: Fitria Jelyta

Mexicaanse onderzoekers hebben een microapparaat voor smartphones ontwikkeld, dat diabetes type 2 herkent aan de hand van speeksel. Voor de gebruiksvriendelijke diabetestest zijn geen naalden nodig.

Onderzoekers van de Mexicaanse Instituto Tecnológico de Monterrey en de Amerikaanse University of Houston hebben een smartphone-apparaat ontwikkeld dat binnen enkele seconden diabetes type 2 zichtbaar maakt in speeksel. Omdat de test geen gebruik maakt van naalden, is deze volgens de onderzoekers net zo gemakkelijk te gebruiken als een zwangerschapstest. 

Het nieuwe systeem bestaat uit een micro-apparaat dat in een smartphone wordt geïntegreerd en bijbehorende software die een biomarker in het speeksel oplicht. De verlichte biomarkers geven vervolgens aan of iemand diabetes heeft.  

Met de gebruiksvriendelijke diabetestest willen de onderzoekers vroegtijdige diagnose van diabetes type 2 voor lage inkomensgebieden mogelijk maken. Hierdoor kunnen zorgmedewerkers de ziekte tijdig behandelen, wat een hoge zorgkosten kan voorkomen.

Massaproductie

Op dit moment testen de wetenschappers een prototype van het apparaat. Daarnaast willen de onderzoekers in contact komen met partijen die massaproductie van het apparaat mogelijk kunnen maken. Het onderzoek moet binnen twee jaar zijn afgerond.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Alpha Galileo, Science Daily | Foto: Alpha Galileo (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn