Nieuwe computeralgoritmen verbeteren medicijnonderzoek

algoritmes medicijnonderzoek

08-11-2015 09:48 | Door: Fitria Jelyta

Een wetenschapper van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam heeft nieuwe computeralgoritmen ontwikkeld die medicijnonderzoek verbeteren en versnellen.

Met de nieuwe technieken heeft de bioinformaticus Mohammed El-Kebir van het CWI en de VU een grote hoeveelheid biologische data toegankelijk gemaakt. De data geeft gedetailleerde informatie over de structuur en interactie van genen, eiwitten en biomoleculen. Dit moet farmaceutisch onderzoek naar nieuwe medicijnen verbeteren en versnellen.

Een van de nieuwe algoritmen voorspelt in versnelde simulaties het effect van medicijnen op het menselijk lichaam. Hierdoor zijn onderzoekers in staat om nieuwe medicijnen sneller te ontdekken. Volgens de wetenschapper draaien de algoritmen simulaties, die anders tijdrovend zijn, binnen een fractie van een seconde.

Daarnaast heeft de bioinformaticus een algoritme ontwikkeld die de overdraagbaarheid van experimentele resultaten tussen muizen en mensen voorspelt. Zo moet de efficiëntie van medicijnonderzoek toenemen, waardoor er minder experimenten en minder proefdieren nodig zijn.

Proefdieralternatief

In twee andere onderzoeken hebben Nederlandse wetenschappers nieuwe proefdieralternatieven ontwikkeld voor het testen van medicijnen tegen huidaandoeningen. Beide wetenschappers ontvingen voor hun ontdekkingen een wetenschapsprijs. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: CWI | Foto: mattza, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn