Elektronische butler moet senioren langer thuis laten wonen

robot app ALFRED

11-11-2015 10:15 | Door: Fitria Jelyta

Het Nationaal Ouderenfonds ontwikkelt binnen een project van de Europese Commissie een gepersonaliseerde robotassistent voor ouderen. Met de robot kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

De elektronische butler Alfred (Personal Interactive Assistant for Independent Living and Active Ageing) bestaat uit verschillende smartphone-applicaties. Deze bieden ouderen gepersonaliseerde assistentie, bijvoorbeeld bij het verrichten van dagelijkse handelingen. Hiermee kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. 

De eerste prototypes van de spraakgestuurde assistent zijn inmiddels ontwikkeld. Zo is er een T-shirt met sensoren die gezondheidsdata meten, zoals lichaamstemperatuur. Verder beschikt Alfred over spelletjes en oefeningen die fysieke en cognitieve klachten bij ouderen kunnen verminderen. De spelletjes en oefeningen zijn volgens de ontwikkelaars gemakkelijk thuis uit te voeren.

Daarnaast moet Alfred eenzaamheid en sociale isolatie bij ouderen tegengaan. Dat doet de butler door via een informatiekalender informatie over de dichtstbijzijnde sociale gelegenheden te verstrekken.

Gebruikersperspectief

In het door de Europese Commissie gefinancierde project is het Nationaal Ouderenfonds verantwoordelijk voor eindgebruikerstesten van de prototypes. Dit maakt het mogelijk om Alfred vanuit gebruikersperspectief te optimaliseren. Naar verwachting moet de gepersonaliseerde assistent in november 2016 gereed zijn voor gebruik.

Bekijk hieronder de verschillende functies van Alfred:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Het Nationaal Ouderenfonds | Foto: Japanexperterna.se, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn