IBM Watson moet zeldzame kinderziektes diagnosticeren

kinderziekenhuis

13-11-2015 09:25 | Door: Fitria Jelyta

IBM zet supercomputer Watson in om snelle diagnostiek en effectieve behandeling tegen zeldzame kinderziektes mogelijk te maken.

IBM ontwikkelt in samenwerking met het Amerikaanse Boston Children’s Hospital de IBM Watson om steroïde resistent nefrotisch syndroom (SRNS) beter te diagnosticeren en te behandelen. Deze zeldzame genetische nierziekte komt vaak voor bij kinderen.

Voor de diagnostiek en effectieve behandeling tegen de zeldzame kinderziekte, moet IBM Watson een breed scala aan medische literatuur lezen en vervolgens koppelen aan ingevoerde genetische data van kinderen met de nieraandoening.

Het doel is om uiteindelijk een cognitief systeem te ontwikkelen dat artsen helpt bij het interpreteren van genetische data. Dit maakt volgens IBM snelle diagnostiek en effectieve behandelingen tegen SRNS mogelijk. Daarnaast wil het Amerikaanse ziekenhuis de IBM Watson inzetten om diagnostiek en effectieve behandelingen tegen neurologische aandoeningen bij kinderen mogelijk maken.

Effectieve behandeling

Volgens IBM zijn de nieren van patiënten met SRNS resistent tegen therapie gericht op het lichamelijke afweersysteem. Hierdoor is een chronische dialyse of een niertransplantatie vaak noodzakelijk. Zelfs na deze behandelingen is er grote kans op terugkeer van de ziekte.

Eerder heeft IBM voor een bedrag van $ 1 mrd het medisch softwarebedrijf Merge Healthcare overgenomen. Hiermee wil de technologiegigant IBM Watson Health uitbreiden om behandelingen tegen kanker, beroertes en hartfalen te optimaliseren aan de hand van gedeelde diagnostische beelden

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: IBM | Foto: John Eisenschenk, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn