Zorgrobot laat ouderen langer zelfstandig functioneren

13-11-2015 16:17 | Door: Fitria Jelyta

Robot Care Systems heeft een zorgrobot ontwikkeld die hulpbehoevende senioren ondersteunt. De robotrollator assisteert senioren bij beweging en dagelijkse routines in huis.

De Lean Elderly Assistant (Lea) van het Nederlandse bedrijf Robot Care Systems (RCS) is een robot in de vorm van een rollator. Zo assisteert de zorgrobot hulpbehoevende senioren bij het lopen en opstaan, maar ook bij dagelijkse routines als bewegingsoefeningen en het innemen van medicatie.

Volgens de ontwikkelaars laat Lea ouderen langer zelfstandig functioneren, waardoor zorgverleners meer tijd kunnen besteden aan sociale en specifieke zorgtaken.

De zorgrobot is verder in staat om afwijkingen in de dagelijkse routine op te merken en te rapporteren. Daarnaast beschikt Lea over een ingebouwd communicatiesysteem, waardoor ouderen in contact kunnen blijven met bijvoorbeeld familie en zorgmedewerkers.

Innovatieprijs

Voor de ontwikkeling van Lea heeft RCS de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 van Rabobank gewonnen. Hiermee ontving RCS een geldbedrag van € 30.000. Dit moet helpen bij verdere ontwikkeling van de zorgrobot naar de behoeftes van de eindgebruikers.

In een project van de Europese Commissie ontwikkelt het Nationaal Ouderenfonds een gepersonaliseerde robotassistent voor ouderen. Met de verschillende smartphone-applicaties moeten hulpbehoevende senioren langer zelfstandig thuis blijven wonen. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Herman Wijffels Innovatieprijs, Robot Care Systems 

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn