Alcohol-ontwenningsmiddel draagt bij aan genezing van hiv

Disulfiram ontwenningsmiddel

23-11-2015 08:01 | Door: Fitria Jelyta

Een bestaand geneesmiddel tegen alcoholverslaving blijkt nu ook bij te kunnen dragen aan de genezing van het hiv-virus. Australische onderzoekers hebben het middel succesvol getest op 30 patiënten met hiv.

Dat meldt Newscientist. Wetenschappers van de University of Melbourne hebben het alcohol-ontwenningsmiddel disulfiram getest op 30 patiënten gedurende drie dagen. Hieruit bleek dat het middel de inactieve vorm van hiv in het lichaam aanwakkert. Dit maakt genezing van hiv mogelijk in combinatie met een middel dat het virus verwijdert.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het indienen van disulfiram bij hiv-patiënten geen schadelijke effecten heeft, tenzij de patiënt alcohol inneemt. De wetenschappers willen het ontwenningsmiddel in een vervolgonderzoek testen op meerdere patiënten. Ook moet het onderzoek gericht zijn op een tweede middel dat het aangewakkerde virus effectief verwijdert.

Volgens de wetenschappers verwijderen bestaande middelen tegen hiv enkel het actieve virus uit het bloed van patiënten. Hierdoor blijft de inactieve vorm van het virus in het lichaam aanwezig. Daarnaast zijn de bestaande middelen zoals antiretrovirale therapie bij de behandeling van hiv alleen effectief bij een continue inname, waardoor patiënten afhankelijk zijn van de medicijnen. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Newscientist | Foto: Rillke, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn