Jodiumzaad helpt bij vrouwvriendelijke borstkankeroperaties

surgical room

20-11-2015 16:16 | Door: Fitria Jelyta

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven gebruikt jodiumzaadjes om de exacte plaats van een tumor bij borstkanker op te sporen. Dit leidde tot een daling van het aantal vervolgoperaties en borstverwijderingen.

Het ziekenhuis gebruikte de tumoropsporingstechniek sinds 2003 en zegt hiermee de afwijking in de borst sneller en beter te vinden. Hierdoor kan een chirurg preciezer en met een beter cosmetisch resultaat opereren. Het Catharina Ziekenhuis zegt sinds de primeur meer dan 1500 vrouwen succesvol met de techniek te hebben behandeld.

Het licht radioactieve jodiumzaad wordt door een radioloog onder lokale verdoving midden in de tumor geplaatst. Vervolgens geeft het zaadje een zeer lage dosis straling af, waardoor de tumor met behulp van een gammastralingsdetector is op te sporen. Zo kan de chirurg tijdens een borstsparende operatie zeer gericht het zaadje en de tumor verwijderen.

“In situaties waarbij in het verleden gekozen werd voor een borstverwijdering, bijvoorbeeld bij meerdere tumoren in de borst, kan nu door deze lokalisatietechniek met jodiumzaadjes vaker een borstsparende operatie worden uitgevoerd”, zegt Yvonne van Riet, chirurg bij het Catharina Ziekenhuis.

Draadlokalisatie

Volgens het ziekenhuis gebruiken naar schatting meer dan de helft van de ziekenhuizen in Nederland voor de lokalisatie van borstkanker de zogenoemde draadlokalisatie. Hiermee wordt een draadje in de tumor gestoken die uit de borst steekt. Bij een operatie kan een chirurg het draadje volgen om te weten waar de tumor bevindt.

Het Catharina Ziekenhuis stelt dat de ingevoerde draad bij draadlokalisatie kan verschuiven. Hierdoor bestaat de kans dat de gehele tumor tijdens de operatie niet in een keer wordt verwijderd. Het ziekenhuis geeft trainingen aan andere ziekenhuizen die willen overstappen naar de opsporingstechniek met jodiumzaad. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Catharina Ziekenhuis | Foto: Phalinn Ooi, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn