Microbubbels brengen allerkleinste bloedvaten in beeld

lever ultrasound

01-12-2015 07:30 | Door: Fitria Jelyta

Franse wetenschappers hebben een medische beeldtechniek ontwikkeld die de allerkleinste bloedvaten in het lichaam laat zien. Dit moet diagnoses voor onder meer kanker en beroertes verbeteren.

Dat meldt New Scientist. De wetenschappers van het Langevin Institute in Parijs maakten gebruik van microbubbels. Dat zijn kleine bubbels van 2 micrometer die gevuld zijn met gas. Het middel laat kleine bloedvaten in het lichaam zien, door te reageren op hoogfrequente ultrageluidgolven.

De microscopische beeldtechniek moet volgens de onderzoekers diagnoses voor ziektes als kanker en beroertes kunnen verbeteren. Daarnaast kan de techniek het verloop van deze ziektes na behandeling monitoren. In tegenstelling tot beeldtechnieken die gebruikmaken van bestraling, zeggen de wetenschappers dat de microbubbels onschadelijk zijn voor het lichaam.

In het onderzoek hebben de wetenschappers de microbubbels geïnjecteerd in de organen van labmuizen. De wetenschappers gebruikten vervolgens ultrasoundtechniek om de bloedvaten in de organen in beeld te krijgen. Volgens de onderzoekers geven de microbubbels een hoge beeldresolutie weer van zelfs de allerkleinste bloedvaten.

Vervolgonderzoek

In een vervolgonderzoek willen de wetenschappers de microscopische beeldtechniek verder ontwikkelen om ook bloedvaten van 3 micrometer in menselijke organen als de lever in kaart te brengen. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: New Scientist | Foto: Nevit Dilmen, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn