Belgische onderzoekers maken ‘medicijnfabriekjes’ uit planten

Biotechnologie

03-12-2015 07:28 | Door: Fitria Jelyta

Belgische wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld om het productieproces van biotechmedicijnen goedkoper en sneller te laten verlopen door gebruik te maken van gewassen.

De wetenschappers van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben een techniek ontwikkeld om therapeutische eiwitten te produceren in plantenzaden.

Met de GlycoDelete-technologie verwijderen de wetenschappers plantsuikers, die een afweerreactie van de door planten geproduceerde biotechmedicijnen kunnen veroorzaken. Dit maakt het mogelijk om de geneesmiddelen goedkoper en sneller te produceren door gebruik te maken van plantenzaden.

Volgens de onderzoekers hebben therapeutische eiwitten een belangrijke rol bij de productie van antilichamen, die infectieziektes als griep of ebola moeten bestrijden. De wetenschappers zeggen verder dat de eiwitten de laatste tien jaar meer worden gebruikt voor het behandelen van kanker, autoimmuunziektes en infectieziektes.

Epidemie tegengaan

Bovendien kunnen de plantenzaden de antilichamen jarenlang goedkoop bewaren, waardoor de antilichamen snel en in grote hoeveelheden beschikbaar zijn bij een uitbraak van infectieziektes zoals griep of ebola, zo stellen de onderzoekers in een persbericht.

De productie van biotechmedicijnen in de vorm van therapeutische eiwitten is tot op heden alleen mogelijk door gebruik te maken van micro-organismen en zoogdiercellen. De wetenschappers zeggen echter dat de productieprocessen van antilichamen in zoogdiercellen veelal erg duur en tijdrovend zijn. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Universiteit Gent | Foto: Idaho National Laboratory, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn