Beeldgestuurde Gamma Knife behandelt hersentumor preciezer

CT scan

03-12-2015 09:30 | Door: Fitria Jelyta

Het Antoni van Leeuwenhoek werkt aan een nieuwe bestralingstechniek die met behulp van een CT-scan hersentumoren preciezer bestraalt. Deze techniek spaart gezond hersenweefsel.

Met de zogeheten Gamma Knife zegt het Antoni van Leeuwenhoek de behandelmogelijkheden voor patiënten met hersentumoren te verbeteren. Het bestralingstoestel maakt het mogelijk om tumoren en andere kleine hersenafwijkingen vanuit verschillende hoeken nauwkeurig te verwijderen.

Het Antoni van Leeuwenhoek heeft een Gamma Knife aangeschaft die is uitgerust met een CT-scan. Hiermee controleert de radiotherapeut voorafgaand aan iedere bestraling of een patiënt goed ligt. Zo kan de tumor volgens het ziekenhuis met hoge precisie worden verwijderd. Daarbij wordt zoveel mogelijk gezond hersenweefsel bespaard om bijwerkingen te verminderen en de kans op volledige genezing te vergroten.

Het ziekenhuis is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de CT-scantechniek in combinatie met de Gamma Knife. Zo doet het ziekenhuis onderzoek naar de toepassing van de beeldgestuurde Gamma Knife-bestralingen. Volgens het Antoni van Leeuwenhoek wordt de techniek met CT-scan momenteel wereldwijd toegepast. 

Betere kwaliteit van leven

“De precisie waarmee we een hogere dosis bestraling kunnen geven, is een grote winst voor de groeiende groep patiënten met uitzaaiingen in de hersenen”, zegt Professor Marcel Verheij, afdelingshoofd van het cluster Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek. “Het is voor de kwaliteit van leven van deze patiënten namelijk van groot belang dat hun hersenfuncties zo goed mogelijk bewaard blijven."

In Groot-Brittannië maakten chirurgen gebruik van een laser en een elektrisch operatiemes om tijd te besparen bij hersentumoroperaties. De combinatie van deze apparaten stelt chirurgen in staat hersenoperaties nauwkeuriger uit te voeren. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Antoni van Leeuwenhoek | Foto: Thirteen of Clubs, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Nieuws over zorg en welzijn

Op deze sectorpagina vindt u de belangrijkste duurzame ontwikkelingen en het laatste nieuws op het gebied van zorg en welzijn. DuurzaamBedrijfsleven geeft inzicht in de laatste innovaties op het gebied van de duurzame zorgsector, zoals e-health, elektronische butlers en zorgrobots. Ook brengen we nieuws over medische doorbraken en proces-  en productverbeteringen in de zorgbranche, zoals de maatregelen die ziekenhuizen kunnen nemen om bijvoorbeeld voedselverspilling tegen te gaan en energie te besparen.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Zorg & Welzijn